Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kronesvekkelse i oljeselskapenes helvetesuke

Den norske krona svekket seg med 2 prosent fra tirsdag til i dag . Mange negative nyheter om norsk økonomi og oljeselskapenes begredelige utsikter kan være årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inneværende uke er blitt døpt «helvetesuka» i norsk oljenæring. De tre norske oljeselskapene Hydro, Saga og Statoil legger fram elendige årsresultater, varsler store kostnadskutt og bemanningsreduksjoner. Det er hovedårsaken til kronesvekkelsen denne uka, tror analysesjef Marius Lømo i Christiania Markets.

Lav oljepris

Selv om oljeselskapenes dårlige resultater var ventet, slår det inn i markedet når de legges fram. Oljeprisen har ikke gjort store hopp denne uka, men en spotpris tildels under 10 dollar fatet bidrar nok til kronesvekkelsen, mener Lømo.

Makroanalytiker Solveig Erlandsen i Handelsbanken tror også den lave oljeprisen er noe av forklaringen, men ser ellers ingen opplagt årsak til svekkelsen.

Lømo holder en knapp på at krona dras nedover fordi den siste uka generelt har vært preget av negative økonomiske nyheter. Finansministerens varsling av budsjettunderskudd og OECD-rapporten om norsk økonomi kan ha slått ut i tilliten til den norske krona.

Nå var OECD-rapporten langt fra overraskende, men de klare advarsler fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid kan ha gjort inntrykk i utlandet, mener Lømo.

Nulloppgjør?

I ettermiddag lå kronekursen på 8,74 kroner mot euro, mens den må ned på 8,39 kroner for å nå det forjettede «utgangsleiet». Pengemarkedsrenta hadde svekket seg til 7,23 prosent over noen dager. I slutten av forrige uke var tre måneders pengemarkedsrente under 6 prosent. Renta følger kronekursen tett.

Markedet tror fortsatt på forholdsvis snarlig rentekutt fra Norges Bank, og signalene om et moderat lønnsoppgjør oppfattes positivt. Når LO-leder Yngve Hågensen varsler noe tilnærmet nulloppgjør blir han trodd, mener Lømo.

Nordsjøolje ble omsatt på rundt 9 dollar og 80 cent torsdag ettermiddag. Oslo Børs var svakt i minus.

(NTB-Siri Gedde-Dahl)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media