Kronesvekkelsen: Redningen for Norge

- Kronekursen er den mest utro vennen vi har i livet, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri.

Norske kroner:  Svekkelsen fører til et solid vekst i konkurranseevnen. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg, Finansavisen.
Norske kroner: Svekkelsen fører til et solid vekst i konkurranseevnen. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg, Finansavisen.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Basert på valutakursbildet i slutten av mars, ville kronesvekkelsen bidra til litt over åtte prosent konkurranseevneforbedring. Siden har kronen (stort sett) bare svekket seg videre.

Målt ved industriens effektive kronekurs, er kronen nå 6,4 prosent billigere i mars.

Solid forbedring Dersom dette kursnivået holder seg, og det har vært få tegn til styrking gjennom høsten, blir konkurranseevnen 14 prosent bedret i løpet av året, slår Finansavisen fast.

Omtrent alt skyldes kronesvekkelsen, selv om årets lønnsoppgjør ble det første på en generasjon hvor ikke den nominelle lønnsveksten var klart over lønnsveksten hos handelspartnerne.

En utro venn - Nå ligger det an til at konkurranseevneforbedringen blir nesten dobbelt så stor som man trodde ved inngangen til året. Hva kan det bety for industrien?

- Kronekursen er den mest utro vennen vi har i livet. Det er likevel en fordel for industrien at kronen er så mye svakere, i kjølvannet av fallet i oljeprisen, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri til Finansavisen.

- De fleste bransjer i de fleste vestlige konkurrentland har fått betydelig ledig kapasitet etter finanskrisen. Det har gitt en kraftig priskonkurranse, mye råere enn før finanskrisen, sier Sunde.

Økt gjeldsbelastning Direktøren i Norsk Industri trekker også frem at flere bedrifter har gjeld i utenlandsk valuta, slik at de har fått økt gjeldsbelastning i takt med den fallende kronekursen.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år