Kronprins blir ordfører

Navn: Terje Søviknes Alder: 30 Yrke: Fisker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet har fått sin lekegrind, en kommune hvor mørkeblå politikk skal settes på prøve. Stedet er Os, en drøy halvtimes kjøring sør for Bergen, og mannen som blir ordfører er Terje Søviknes, enda en fisker som søker makt. Han er nestleder i Frp sammen med Siv Jensen, og er for lengst utpekt til kronprinsen som skal overta når Carl I. Hagen endelig vil realisere seg utenfor politikken. Hele 36,8 prosent av de som gikk til valgurnene i Os, stemte på Søviknes og Frp.

Med så massiv støtte blant velgerne kan ingen hindre lysluggen å bli den yngste ordfører i kommunens historie, og kanskje landets eneste Frp-er med kjede rundt halsen. Han mangler fire representanter fra å ta flertall, og vil velge mellom Høyre, KrF og ei samlingsliste.

Terje Søviknes er fisker som sin far og farfar. Familiens sjark henter opp leppefisk fra havet og selger til lakseoppdretterne som trenger dem for å bli kvitt lakselusa. Om høsten fiskes det ål og hummer. Her kunne det være fristende å bruke ordspill, men unge Søviknes regnes ikke som en sleip parasitt som skifter farge etter å ha blitt kokt. Han beskrives av sine nærmeste som selvstendig, upåvirket av foreldrene og målrettet - med siviløkonomutdannelse uten hovedfag og papir som akvaingeniør.

Nestlederen har heller ikke gått av veien for å ta et aldri så lite oppgjør med sjefen sjøl. Kronprinsen reiste seg da Hagen varslet at han ville video-overvåke barnehagene og innføre uniformer i skolen. Det ble upassende i valgkampen. Nestlederen mente saken var av så stor prinsipiell betydning at Hagen ikke burde ha gått ut med den uten forhåndsklarering med flere.

Men ellers gjør han som Hagen vil. Han nekter flere flyktninger til Os de kommende fire åra, åpner for konkurranse om de kommunale tjenestene, vil legge sykehjemmene og eldreomsorgen ut på anbud, vil selge kommunal eiendom, senke avgiftene, fjerne eiendomsskatten og gi foreldrene styringskontroll over skolebudsjettene.

Fram til nå har han i alle fall ett resultat å vise til: Vinmonopolet åpner sitt første utsalg i kommunen om en drøy uke, etter en underskriftskampanje med Søviknes i spissen. Da kan feiringen starte, før valgløftene blir tatt opp til eksamen. Seinest neste kommunevalg får vi vite om han har bestått og kan gjøre seg klar for å overta som konge av Frp. Eller om Hagens virkelighet har gått konkurs.