Kronprins Haakon åpner opp om sin private formue

Kronprins Haakon frigir størrelsen på sin private formue, som offentligheten ikke har innsyn i, etter spørsmål fra Dagbladet.

BELYSER PRIVATØKONOMIEN: I et intervju med Dagbladet åpner kronprins Haakon opp om sin privatøkonomi, blant annet hvor stor formuen hans er. Video: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÅLESUND/OSLO (Dagbladet): Et vindstille Sunnmøre i godvær omkranset kronprins Haakon og hans hoff, da han mandag åpnet kongehusets årlige SIKT-konferanse i Ålesund.

I et intervju i forbindelse med konferansen, etter spørsmål fra Dagbladet, ber han kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet om å gi Dagbladet opplysninger om sin personlige formue.

- Det er jo bare å spørre, sa kronprins Haakon.

Det gjorde Dagbladet.

«H.K.H. Kronprinsens private formue er på om lag ni millioner kroner og er plassert i fond i Norge og i utlandet. I tillegg kommer de private eiendommene Skaugum, Flatholmen og Uvdal», skriver Hagen i en SMS til Dagbladet etter intervjuet

Opplysningene gjelder reell formue, og ikke likningsformue.

Kronprins Haakon er ikke skattepliktig og dermed heller ikke å finne i skattelistene. Det betyr at informasjonen om hans personlige formue ikke er tilgjengelig for offentligheten hvis ikke kronprins Haakon selv velger å frigi den.

SØRLANDSIDYLL: Kronprins Haakon kjøpte hytta på Flatholmen for ni millioner kroner i 2008.
 Foto: NTB Scanpix
SØRLANDSIDYLL: Kronprins Haakon kjøpte hytta på Flatholmen for ni millioner kroner i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Verdifull eiendom

Det er vanskelig å sette en eksakt prislapp på kronprins Haakons private eiendommer.

Særlig for Skaugum gård, som har vært i kongefamiliens eie siden daværende kong Haakon og kronprins Olav kjøpte den av Fritz Wedel Jarlsberg i 1929.

Etter at kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit i 2001, overdro kong Harald gården til kronprinsen. Fra hovedhuset på Skaugum er det utsikt over Oslofjorden og Asker, og gangavstand til idylliske Semsvannet.

Eiendommen er på 1280 mål og består av flere titalls hus. I tillegg til kronprinsparets residens i hovedbygningen, huser gården også elleve boenheter som leies ut av kronprinsen.

Daglig leder ved Privatmegleren Asker, Carl Fredrik Solli, estimerer Skaugums verdi til et sted mellom 150 og 200 millioner kroner.

- Det er vanskelig å finne en eiendom som ligger mer privat. Den er unik, et klenodium. Men på grunn av restriksjoner knyttet til reguleringen av eiendommen, er det store deler av den man aldri kan få gjort noe med i eiendomutviklingsøyemed, sier Solli.

MEGET VERDIFULL: Kronprins Haakon fikk overdratt Skaugum fra kong Harald etter at han giftet seg i 2001. Privatmegleren Asker estimerer eiendommen til å i dag ha en verdi på mellom 150 og 200 millioner kroner.
 Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MEGET VERDIFULL: Kronprins Haakon fikk overdratt Skaugum fra kong Harald etter at han giftet seg i 2001. Privatmegleren Asker estimerer eiendommen til å i dag ha en verdi på mellom 150 og 200 millioner kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Vis mer

Hytter

Kronprinsens to hytteeiendommer i Nore og Uvdal, på henholdsvis 4,8 og 2,2 mål, ble kjøpt for 1,75 millioner kroner hver i 2007. Til sammenlikning ble en mindre nabotomt på 1,5 mål solgt for 2,35 millioner kroner tidligere i år.

I tillegg kommer hytta på Flatholmen, som kronprinsen kjøpte for ni millioner kroner i 2008.

Dagbladet har spurt Marianne Hagen ved Slottet om eiendommene er beheftet med gjeld. Til det svarer hun at anslag over Skaugums verdi uansett vil være hypotetiske, og at gjelda i denne forbindelse vil være irrelevant.

Hvis kronprins Haakon gjør som sin far og farfar gjorde før ham, overdrar han eiendommen til datteren, prinsesse Ingrid Alexandra, i framtida. Eiendommen vil i så fall forbli i kongefamiliens eie, slik den har vært siden 1929.

Etter spekulasjoner rundt kong Haralds formue, sendte Slottet ut en pressemelding i 2010 om at den da lå på i underkant av 100 millioner kroner.

SIKT-konferansen

Dagbladets intervju med kronprins Haakon ble gjort mandag ettermiddag, kort før han ønsket velkommen til konferansen SIKT2016, som i år var lagt til Ålesund.

Sekvensen hvor kronprinsen svarer på spørsmål om formuen sin, kommer etter flere saker i Dagbladet om hvordan Det kongelige hoff bruker av sine penger til forvaltning, drift og vedlikehold på de kongeliges private eiendommer. Dette er en praksis saksordfører for bevilgningene til kongehuset, Per Olaf Lundteigen (Sp), har slått fast at er i strid med Stortingets forutsetninger.

VINTERLYKKE: Kronprinsparets hytte i Uvdal ligger med strålende utsikt mot Hardangervidda og nærhet til oppkjørte skiløyper. Området er inngjerdet og kameraovervåket. 
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VINTERLYKKE: Kronprinsparets hytte i Uvdal ligger med strålende utsikt mot Hardangervidda og nærhet til oppkjørte skiløyper. Området er inngjerdet og kameraovervåket. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

Vis mer

Under en pressekonferanse tidligere på dagen hadde han forsvart seg mot kritikken som har blitt reist mot konferansen for elitedyrkelse.

Samtidig beklaget kronprinsen at han har drevet boligutleie på Skaugum i strid med loven, et forhold som etter Dagbladets avdekking har blitt skrevet om i både skandinaviske og britiske aviser.

Kronprinsens drivkraft

Kronprinsens årlige SIKT-konferanse samler unge i betydningsfulle posisjoner for å diskutere framtidas Norge. Årets tema er «drivkraft».

Tirsdag morgen, under en plenumssamling for SIKT-deltakerne, kom kronprinsen inn på sin egen drivkraft i livet. Han nevnte flere ting, blant annet ønsket om balanse mellom jobb, sosiale forhold og sitt eget privatliv.

- Så er det mestring, autonomi og mening. Og blant de tre tror jeg mening er det viktigste, sa kronprins Haakon.

De kongeliges private eiendommer:

Kronprinsparet eier fire eiendommer privat:

• Hytteeiendommen på Flatholmen utenfor Risør

• To hytter i Nore og Uvdal kommune ved Hardangervidda (registrert på Kronprinsparets stab)

• Skaugum

Kongeparet eier tre eiendommer privat:

• Sommerstedet Mågerø utenfor Tjøme

• Prinsehytta i Sikkilsdalen

• Kongsseteren i Holmenkollen i Oslo (to tomter).

Stor eiendomsmasse:

Totalt har byggene på de kongeliges private eiendommer flere tusen kvadratmeter gulvareal fordelt på over 30 bygninger, viser dokumenter om eiendommene Dagbladet har innhentet fra Kartverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer