- Kronprins Haakon burde giftet seg med prinsesse Madeleine

- Skulle kongehuset ha bestått som verdiskapende institusjon i Norge, måtte de i større grad ha holdt på en del av de gamle konvensjonene. Når de kongelige blir som oss, forsvinner hele poenget med monarkiet i folks øyne, mener sosiolog Pål Veiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det norske kongehuset har vært en eneste lang suksesshistorie. Nå er den tida slutt. Vi har ingen store samfunnshendelser rundt kongefamilien, hverdagen er kommet. Kronprinsen og Mette-Marit må på en helt annen måte vinne folket. Snart vil det ikke lenger være en selvfølge i folket at kongehuset skal bestå, sier Veiden.

Med det siste års begivenheter rundt kronprins Haakon og Mette-Marit, og nå prinsesse Märtha og Ari Behn, mener Veiden vi for første gang har fått «britiske tendenser» inn i det norske monarkiet. Et monarki som til nå er blitt forbundet med trauste medlemmer av Skiforeningen.

Vippes ned

- Til nå har vi følt oss litt unike i Europa. Britene har jo hatt sine skandaler, og i Danmark har de en kjederøykende maler som dronning - og en turboprins. Den tid er nå slutt. Den norske kongefamilien er i ferd med å vippes ned fra den kjernesunne tronen og ned blant resten av oss.

- De spiller seg sjøl ut over sidelinja på en litt trist måte. For det er ikke fordi de har gjort noe galt. Men jeg tror vi vil få se at den selvfølgen som hviler over monarkiet som styreform i Norge, vil bli stadig svakere - for så å ta slutt. Kanskje ikke veldig brått, men for mange overraskende brått, sier Veiden.

Hverdager

- Bryllupet mellom kronprinsen og Mette-Marit vil trolig gi monarkiet et løft. Men vil det vare?

- På sikt vil de få flere og flere hverdager, og det er ikke bra for dem. Det skal hvile noe opphøyd over dem hvis de skal ha en funksjon. Selv er jeg kanskje enig i 99 prosent av det kronprinsen sier når han er ute og markerer politisk korrekte holdninger. Men holder de ikke en verdig avstand, vil folket etter hvert si at «hvis dere nå virkelig er akkurat slik som oss, så still da heller til valg»!

Veiden lanserer en hypotese han selv understreker er helt utenkelig.

- La meg si det sånn: Fra et strengt sosiologisk synspunkt, med utgangspunkt i at verdiene i samfunnet skal holde seg stabile, burde kronprins Haakon giftet seg med prinsesse Madeleine av Sverige. Det ville ha vært en strålende match. Han ung, kjekk og kongelig - hun ung, vakker og kongelig. Det ville ha knyttet enda sterkere bånd mellom Norge og Sverige.

Veiden understreker igjen:

- Selvfølgelig ville det i dag være helt sinnssykt å forlange noe slikt. Men når kongehuset blir mer demokratisk for hver generasjon som går, strider det egentlig mot hele kongehusets logikk, sier han.

Slik det nå står, finnes det i Veidens øyne egentlig bare denne ene løsningen:

- Som sagt, Madeleine. Det hadde vært fantastisk, en meget god og funksjonalistisk løsning - vel å merke fra mitt standpunkt som sosiolog!

PRINSESSE: Madeleine av Sverige.