FIKK BESØK AV KOMMUNEN: Asker kommune har vært på tilsyn på Skaugum gård etter Dagbladets opplysninger om at kronprins Haakon har tatt i bruk fem utleieboliger uten midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest. Under tilsynet kom kommunen med en rekke tiltak som måtte være på plass før kronprinsen i det hele tatt kunne søke om en slik godkjennelse. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FIKK BESØK AV KOMMUNEN: Asker kommune har vært på tilsyn på Skaugum gård etter Dagbladets opplysninger om at kronprins Haakon har tatt i bruk fem utleieboliger uten midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest. Under tilsynet kom kommunen med en rekke tiltak som måtte være på plass før kronprinsen i det hele tatt kunne søke om en slik godkjennelse. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Asker kommune på tilsyn på Skaugum

Kronprins Haakon måtte fjerne bensinkanne fra kjelleren under leietakernes boliger

«Brennbare forhold i kjeller», skriver kronprinsens egne representanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to uker siden avdekket Dagbladet at kronprins Haakon har tatt i bruk og leid ut fem boliger på Skagum gård i strid med plan- og bygningsloven. Asker kommune dro dermed på tilsyn.

I dokumenter Dagbladet har fått tilgang på kommer det fram at kommunen har bedt om flere utbedringer i og utenfor byggene som leies ut.

Blant annet ba kommunen om at bensinen og gressklipperne som var oppbevart i kjelleren under kronprins Haakons utleieboliger måtte fjernes. I dokumentene betegner kronprinsens representanter, ingeniørfirmaet Haug og Blom-Bakke, det som «brennbare forhold i kjeller».

- Jeg har bragt på det rene at det dreier seg om en halvfull 5-liters plastkanne med bensin til gressklipperen, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, til Dagbladet.

I tillegg ba Asker kommune kronprins Haakon blant annet om å montere seriekoblede brannvarslere i de fem utleieenhetene og utarbeide en instruks for varsling og rømning, framgår det av dokumentene.

Bygningene utleieboligene ligger i har murt sokkeletasje og overbygning i treverk.

Brev om brannsikring

Etter tilsynet spurte Wiebke Henrich, sjef for kronprinsparets stab privat, Asker kommune om leietakerne kunne bli boende i leilighetene fram til kronprinsen «hadde fått satt opp brannsikringen».

«Tusen takk for en hyggelig befaring i dag. Jeg er litt usikker på konklusjonen vedr. om beboerne kan bli boende i byggene, til vi har fått satt opp brannsikringen. Jeg forsto det slik at hvis vi gjorde følgende tiltak, kunne beboerne bli boende i de ca. 8 ukene til utbedringen er utført», skriver Heinrich i et brev, og ramser opp følgende punkter:

  • Fjerning av gressklippere, bensin fra kjellerrom til et lager utenfor bebodd område.
  • Lage gjerde langs kanten der det er fare for å falle.
  • Brannvarsler i hvert rom.
  • Utarbeide instruks for varsling og rømning.
BREV TIL KOMMUNEN: Etter tilsynet spurte Wiebke Henrich, sjef for kronprinsparets stab privat, Asker kommune om leietakerne kunne bli boende i leilighetene fram til kronprinsen «hadde fått satt opp brannsikringen».
BREV TIL KOMMUNEN: Etter tilsynet spurte Wiebke Henrich, sjef for kronprinsparets stab privat, Asker kommune om leietakerne kunne bli boende i leilighetene fram til kronprinsen «hadde fått satt opp brannsikringen». Vis mer

Selve tilsynsrapporten er ikke ferdig ennå, opplyser Asker kommune til Dagbladet.

Mangler brukstillatelse

Bakgrunnen for saken er at kronprins Haakon har tatt i bruk og leid ut boligene i Semsveien 188 A-E uten lovpliktig ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse.

Da saken ble kjent i Dagbladet, innrømmet kronprins Haakon at han på det tidspunktet ikke hadde søkt om de nødvendige godkjennelsene.

- Dette har ikke vært i orden og det er mitt ansvar, svarte kronprins Haakon i en e-post, via Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

I plan- og bygningsloven paragraf 21-10 står det: «Søknadspliktige tiltak skal avsluttes med ferdigattest, som utstedes av kommunen når det foreligger nødvendig sluttdokumentasjon og erklæring om ferdigstillelse fra tiltakshaver eller ansvarlig søker.»

Dersom mindre arbeider gjenstår kan man søke om en midlertidig brukstillatelse, som gjelder fram til man er helt ferdig.

Etter at Dagbladet avdekket at kronprinsen ikke har papirene i orden, ble det sist uke søkt om en slik midlertidig brukstillatelse for Semsveien 188 A-E.

Da hadde altså Asker kommune vært på tilsyn på adressen og kommet med en rekke tiltak som måtte gjennomføre før kronprins Haakon i det hele tatt kunne søke.

- Gjennomførte tiltak

I søknaden om midlertidig brukstillatelse på de fem utleieboligene skriver kronprinsens representanter, ingeniørfirmaet Haug og Blom-Bakke, at tiltakene Asker kommune påpekte under tilsynet nå er gjennomførte. Den 17. oktober satte de i gang med de resterende arbeidene som gjør at de senere kan få ferdigattest, står det videre.

«Under tilsynet ble det påpekt enkelte punkter som må være ivaretatt før innsending av midlertidig brukstillatelse. Under er en redegjørelse for de punktene som ble påpekt under tilsynet og de gjennomførte tiltak», står det i søknaden, der de har gjort rede for følgende tiltak:

UTLEIEBOLIGER: Dette er kronprins Haakons utleieboliger i Semsveien 188 A-E. Der bor det folk til tross for at boligene mangler ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse. Foto: Google Street View
UTLEIEBOLIGER: Dette er kronprins Haakons utleieboliger i Semsveien 188 A-E. Der bor det folk til tross for at boligene mangler ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse. Foto: Google Street View Vis mer
  • «Brennbare forhold i kjeller: Dette dreide seg om oppbevaring av mindre maskiner og tilhørende bensinkanner. Dette er nå fjernet.»
  • «Alle leiligheter samt loft og kjeller utstyres med seriekoblede brannmeldere: Seriekoblede brannmeldere er nå montert.»
  • «Utarbeidelse av rutiner for rømning/evakuering: Dette er nå utarbeidet.»
  • «Sikring av mur: Dette er nå gjennomført ved montering av gjerde.»
  • « Innsendelse av brannrapport: Vedlagte rapport «Oppgradering av boligene» revidert 03.02.20015 beskriver nødvendige brannsikringstiltak. Rapporten er utarbeidet av Egil Haug som brannteknisk rådgiver.»
«BRENNBARE FORHOLD»: Her ramser kronprins Haakons representanter opp en rekke av tiltakene Asker kommune ba om at skulle være i orden før søknaden ble sendt inn, og at de nå er gjennomførte. 
«BRENNBARE FORHOLD»: Her ramser kronprins Haakons representanter opp en rekke av tiltakene Asker kommune ba om at skulle være i orden før søknaden ble sendt inn, og at de nå er gjennomførte.  Vis mer

Fasjonable Skaugum gård har gått i arv som bosted for kronprinsene, siden daværende kong Haakon VII og kronprins Olav V kjøpte den av Fritz Wedel Jarlsberg for 120 000 kroner i 1929.

Etter at kronprins Haakon giftet seg med Mette-Marit i 2001, overdro kong Harald gården til kronprinsen, som har særeie. Fra hovedhuset på Skaugum er det utsikt over Oslofjorden og Asker, og gangavstand til idylliske Semsvannet.

Eiendommen er på 1280 mål og består av flere titalls hus. I tillegg til kronprinsparets residens i hovedbygningen, huser Skaugum også elleve boenheter som leies ut av kronprinsen.

Det er fem av disse utleieboligene som mangler midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest.