Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kronprins Haakon surfet ulovlig

I vernet område ved Larvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronpris Haakon er observert flere ganger mens hans surfet på Saltstein ved Mølen utenfor Larvik. Ifølge Fylkesmannens miljøvernavdeling var dette ulovlig.

- Vår tolkning er at surfing i Mølen-området har vært forbudt helt siden 1981. Siden 2002 har dette vært kjent i surfemiljøet, sier naturverninspektør Karl Hagelund ved Fylkesmannens miljøvernavdeling, til Østlandsposten.

Han har aldri hørt at kronprinsen har surfet på Saltstein.

- Det er nytt for meg. Da har han i tilfellet gjort noe som vi mener er ulovlig. Jeg tror ikke kronprinsen var klar over dette forbudet, sier han.

Ifølge Østlandsposten har surferne i distriktet flere ganger sett kronprinsen surfe i bølgene på Saltstein.

- Ja, han har surfet mye. Jeg har vært i vannet samtidig med ham, sier brettseileren Markus Allen.

Livvakter

Surferne visste alltid når kronprinsen var i vannet. På parkeringsplassen sto det flere blankpolerte biler og kronprinsens egne livvakter holdt vakt.

- Kronprinsen surfet der mye, også etter at området ble vernet. Han var både flink og ivrig. Det er mange kjendiser som har surfet der. Saltstein har jo noen av de beste bølgene i landet, sier Allen.

2. oktober 1981 ble Mølen fuglefredningsområde opprettet, og allerede da ble det forbudt å surfe i området, men omfanget var lite på den tida.

Haglund sier til NTB at det er siden 2002 man har fått mer innblikk i omfanget av virksomheten ved Saltstein. Det var da Statens Naturoppsyn ble etablert lokalt og kunne drive oppsyn i felten for Fylkesmannens miljøvernavdeling. Han sier SNO har varierende erfaring med om det nytter å snakke til suferne fordi gruppen er så uensartet.

Skilting

Hagelund sier skilting av stedet nytter lite, fordi de blir fjernet. Nå skal miljøvernavdelingen i stedet satse på større informasjonstavler.

- Hvilke reaksjoner har dere kommet med overfor surferne?

- Hittil har vi gitt advarsler. Dette kan også medføre anmeldelser, sier Hagelund.

- Hva vil dere gjøre i forhold til kronprinsen?

- Vi registrerer påstanden om at han har vært der. Nå kan jo ikke kongehuset trekkes for retten, så som sagt vi registrerer påstanden, sier Hagelund til NTB.

Konstituert informasjonssjef ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, sier til NTB at han ikke har noen kommentar til saken.

(©NTB)

HAAKON SURFET ULOVLIG: Her er kronpris Haakon og Mette Marit sammen under et besøk i Finnmark.