Kronprins i koma ny monark i Nepal

Katmandu (Dagbladet.no, NTB): Nepalerne er i sjokk etter massakren på slottet i går kveld. Kronprinsen som skjøt kongen, dronningen og en rekke andre familiemedlemmer, er utropt til monark. Han ligger i koma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turister og nepalere samlet seg i de butikkstengte gatene i Katmandu imorges for å finne ut hva som egentlig skjedde i palasset kvelden før. Ryktene svirrer vilt, og mange tror at andre enn kronprins Dipendra må ha stått bak massakren.

Den myrdede kongen nøt stor popularitet. Også kronprinsen er godt likt, mens hans yngre bror, som var utenbys da storparten av familien ble skutt, ikke står like høyt i kurs.

I et land med politisk uro, et korrupt regjeringsparti, en sterk maoistisk geriljabevegelse og en nettopp avsluttet generalstreik, har kongen vært et viktig nasjonalt samlingspunkt. Det er viktig for landet at hans etterfølger har folkets tillit.

Monark i koma

Kronprins Dipendra er utropt til ny monark i Nepal etter at han drepte sine foreldre, kong Birendra og dronning Aishwarya. Onkelen er utropt til regent.

Kronprinsen ligger i koma på sykehus etter palassmassakren, meldte nepalsk radio lørdag.

- Siden kongens tilstand er alvorlig, han behandles på sykehusets intensivavdeling og er ute av stand til å regjere, er nesteldste bror til avdøde kong Birendra utnevnt til regent, het det i kunngjøringen i radio. Prins Gyanendra er 53 år.

Den formelle kunngjøringen bekreftet at kongeparet er drept, men sa ingenting om omstendighetene. Tjenestemenn opplyste tidligere at kronprinsen massakrerte mesteparten av familien, og så vendte våpenet mot seg selv.

Familietragedie

Den 29 år gamle kronprinsen åpnet ild med et automatgevær mot resten av familien mens de spiste middag i palasset sentralt i Katmandu. Noen meldinger har gått på at kronprinsen var død etter selvskudd, men de siste sier at han er alvorlig såret og i live.

Kronprins Dipendras bror og søster, prins Nirajan (23) og prinsesse Shruti (25), er blant de drepte. Dessuten døde kong Birendras to søstre, som også var prinsesser, og minst to andre medlemmer av kongefamilien.

Fikk ikke gifte seg

Bakgrunnen for oppgjøret skal ha vært at dronningen ikke ville godkjenne kronprinsens planer om giftermål. Astrologer skal ha advart kongefamilien om at kronprinsen ville dø om han fikk lov å gifte seg og få barn før han fylte 35.

Den populære 55 år gamle kong Birendra har regjert kongedømmet i Himalaya siden 1972, gjennom en tid med store endringer. Inntil et konstitusjonelt monarki ble etablert i 1990, styrte han eneveldig.

Han var den første av Nepals kongelige som tok en lengre utdannelse, først ved en katolsk misjonsskole i Vest-Bengal i India, deretter ved Eton-universitetet i England. Han studerte også ved Harvard i USA og ved Universitetet i Tokyo.

Selv var han 24 år da han giftet seg med Aishwarya Rajya Laxmi Devi Shah 28. februar 1970, to år før han selv ble konge.

Den nyutnevnte kong Dipendra har også studert i England og er en venn av den britiske tronarving prins Charles. Han møtte prinsesse Diana i 1992.

DRAPSMANNEN OG HANS OFRE: Bildet er fra 1990. Kong Birendra og dronning Aishwarya overrekker sønnen en medalje.