KRIG: Kong Haakon VII og kronprins Olav (t.v.) under flukten nordover. Kongen og kronprinsen med følge løper her mot skogen for å søke dekning for det tyske flyangrepet på Nybergsund 11. april 1940. Arkivfoto: Krigsarkivet/NTB
KRIG: Kong Haakon VII og kronprins Olav (t.v.) under flukten nordover. Kongen og kronprinsen med følge løper her mot skogen for å søke dekning for det tyske flyangrepet på Nybergsund 11. april 1940. Arkivfoto: Krigsarkivet/NTBVis mer

Kronprins Olav skrev brev om krigsfrykten

Hittil ukjent brev ble skrevet tre måneder før den tyske invasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et hittil ukjent brev gir daværende kronprins Olav uttrykk for at han frykter en krig mot Tyskland og at det stadig blir vanskeligere for Norge å være nøytrale, skriver VG..

Brevet ble skrevet på Slottet i Oslo 17. januar 1940, mindre enn tre måneder før den tyske invasjonen. Det er tidsskriftet Ny Tid som i sin siste utgave gjengir brevet.

I brevet som ble sendt til nordmannen Hans Olav i USA, innleder kronprinsen med å skrive at inngangen på det nye året ikke ser særlig lys ut.

Brevmottakeren omtales som en som trolig var blitt en god venn av kronprins Olav og kronprinsesse Märtha etter at han sto for store deler av gjennomføringen av parets tre måneder lange amerikareise i 1939. Hans Olav ga ut bok om reisen samme år.

- Kronprinsen skriver jo i dette brevet at det gjør godt å lette sitt hjerte. Det er ikke noe man gjør til en fremmed, eller en tilfeldig diplomat. Dette brevet er til en venn, og det gjør jo brevet interessant, sier kongebiograf Tor Bomann-Larsen.

Han mener mye av brevet handler om dårlig samvittighet overfor Finland, og angsten for Sovjetunionen.

Bomann-Larsen er ikke overrasket over at kronprins Olav var opptatt av internasjonal storpolitikk. Han avslørte i sin bok Æresordet fra 2011 at Olav høsten 1939 selv kontaktet den britiske kongefamilien i et forsøk på få dem til å gå i fredsforhandlinger med Tyskland.

- Han er jo veldig i støtet i dette nye brevet. Dette er Kronprins Olav på sitt mest engasjerte, og det er jo rent historisk skrevet i samme fase som da han skrev til Kongen i England, sier forfatteren.

(NTB)