PÅ G20-TOPPMØTE: Saudi Arabias kronprins Mohammed Bin Salman på toppmøtet i Buenis Aires fredag mellom 19 land med ledende økonomi pluss EU. Foto: Sean Kilpatrick, The Canadian Press/NTB Scanpix.
PÅ G20-TOPPMØTE: Saudi Arabias kronprins Mohammed Bin Salman på toppmøtet i Buenis Aires fredag mellom 19 land med ledende økonomi pluss EU. Foto: Sean Kilpatrick, The Canadian Press/NTB Scanpix. Vis mer

Journalist-drapet i Istanbul:

Kronprins sendte 11 beskjeder på drapsdagen til antatt koordinator

The Wall Street Journal har etterforsket Saudi-Arabias rolle i Khashoggi-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagen Jamal Khashoggi ble drept skal Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman, flere ganger ha vært i kontakt med personen som trolig koordinerte aksjonen.

Det har den amerikanske etterretningstjenesten CIA funnet ut gjennom egen etterforskning av saken, melder The Wall Street Journal.

Avisa opplyser at den har sett utdrag av «høyt klassifiserte dokumenter» fra CIA, basert på registrering av elektronisk kommunikasjon og hemmelig informasjon.

I timene før og etter drapet som fant sted på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober, sendte kronprins Mohammed bin Salman minst 11 beskjeder til sin rådgiver Saud al-Qahtani, skriver avisa.

CIA kjenner ikke til innholdet i meldingene.

Al-Qahtani er en av 17 saudiarabiske borgere som USA har innført sanksjoner mot som følge av drapet på Khashoggi.

Felle

CIAs konklusjon om at kronprinsen hadde en finger med i spillet, bygger ifølge Wall Street Journal også på en uttalelse fra august 2017 der han skal ha snakket om å sette opp en felle for Khashoggi.

Bin Salman skal ha sagt at hvis hans forsøk på å overtale Khashoggi om å komme tilbake til Saudi-Arabia skulle mislykkes, så kan «vi kanskje lokke ham utenfor Saudi-Arabia og gjøre tiltak».

Det har tidligere blitt rapportert i amerikanske medier at CIAs etterforskning tyder på at drapet fant sted etter en direkte ordre fra kronprinsen.

Saudi-Arabia har imidlertid konsekvent stått fast ved at drapet skjedde uten at kronprinsen kjente til det.

USAs president Donald Trump har sagt at han ikke er blitt presentert for informasjon som direkte knytter Mohammed bin Salman til drapet.

Høyre hånd

Rådgiveren Saud al-Qahtani omtales ofte som bin Salmans nærmeste rådgiver. Det antas at han hadde ansvaret for dødsskvadronen på 15 mann som tok livet av Khashoggi inne på konsulatet i Istanbul.

Han var ifølge CIA i kontakt med dem, samtidig med at han kommuniserte med kronprinsen på drapsdagen.

Saudi-Arabia har anholdt 18 personer som har status som mistenkte i saken. Myndighetene hevder at de handlet på egen hånd.

(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer