Kronprinsen bryter tausheten om søsterens tittel-kritikk

Kronprins Haakon bekrefter overfor NRK at han følger med på debatten rundt søsteren.

BRYTER TAUSHETEN: Kronprins Haakon forteller at han følger med på debatten rundt søsteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BRYTER TAUSHETEN: Kronprins Haakon forteller at han følger med på debatten rundt søsteren. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Det er litt over ei uke siden prinsesse Märtha Louise (47) og den amerikanske «sjamanen» Durek Verrett (44) avslørte sitt kjærlighetsforhold.

Søndag startet de turneen «The princess and the sjaman» i København.

Märtha Louise og Durek Verrett har den siste tida fått mye kritikk - blant annet for at prinsessen bruker prinsessetittelen i kommersiell virksomhet.

Blant annet Fædrelandsvennen har på lederplass kritisert prinsessens tittelbruk.

Avisa skrev at det angår hele samfunnet når hun og kjæresten Durek Verrett bruker prinsessetittelen i kommersiell sammenheng.

- Med andre ord bruker Märtha Louise aktivt prinsessetittelen til å fremme salg av billetter. Det er uholdbart, skrev de.

MÄRTHA OG SJAMANEN: Etter å ha introdusert hva kvelden skal inneholde, ba prinsesse Märtha Louise pressen om å forlate lokalet. Video: Eric Kama Steinberg / Steinberg Mediaproduksjon Vis mer

- Ønsker å ha dialog med søsteren

Kronprins Haakon har så langt ikke kommentert søsterens næringsvirksomhet, men overfor NRK bryter han tirsdag kveld tausheten.

- Det er sånn at vi følger med på det som blir sagt og skrevet. Det vi ønsker er å ha en dialog med søsteren min, særlig om det som går på titulering og næringsvirksomhet, sier han til statskanalen.

Slottet tar det opp med Märtha

Kronprinsen er ikke den eneste som er i dialog med prinsessen.

Torsdag i forrige uke bekreftet også slottet overfor samme kanal at de følger med på debatten rundt prinsessen.

- Vi følger med på debatten og det som uttales, og kommer til å være i dialog med prinsessen knyttet til markedsføringen av hennes næringsvirksomhet, skrev slottet i en kommentar.

Har svart på kritikken

Prinsesse Märtha svarte selv på kritikken i forrige uke.

- Jeg har valgt denne måten å leve på, og min måte å tjene penger på. Jeg får ikke penger fra staten. Alle som driver en liknende virksomhet, blir betalt, sa prinsessen til TV 2 den gang.

MÄRTHA OG SJAMANEN: Fire damer som var til stede under under showet i Tromsø forteller om sin opplevelse. Video: Eric Kama Steinberg. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Hardt ut mot media

Kronprinsen svarer også på utspilte som prinsessen hadde mandag kveld.

Under foredraget i Stavanger gikk hun ut og kritiserte media.

- Du har et valg om hva du skriver og hvem du er. Ville du vært komfortabel med at hele livet ditt var ute i pressen? Ville det vært OK for deg? Selv om det er jobben din – og det respekterer jeg – så har du et valg. Et valg om å ha empati og medfølelse, sa prinsessen fra scenen.

Overfor statskanalen sier kronprinsen nå at kongehuset har «et godt samarbeid med media».

- Pressen gjør en viktig jobb i det norske samfunnet, sier han.

MÄRTHA OG SJAMANEN: Tirsdag er Märtha Louise og sjaman Durek på plass i Tromsø med showet sitt. Video: Eric Kama Steinberg. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Et angrep

Utspillet har derimot fått stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad (V) til å reagere. Han er også tidligere soussjef ved Det kongelig slott.

- Med et rekordstort antall journalister som blir drept fordi de gjør jobben sin, og med en president (USAs president Donald Trump, jour.anm.) som delvis har nådd sin posisjon med uberettiget angrep på pressen, kunne vi trengt et kongehus som bevarte pressen og samfunnsoppdraget de har for ytringsfriheten vår, sier han til Dagbladet.

Grimstad mener at prinsesse Märtha Louise benytter talerstolen hun har, i kraft av sin posisjon, til å gå til et generelt angrep på pressen.

- Det er selvfølgelig fullt lovlig og legitimt at hun misliker måten pressen har tatt imot henne og kjæresten, men det har ikke noe med pressens rolle å gjøre.

- Kunne man tenke seg en presse som ikke skulle omtalt forholdet eller virksomheten i det hele tatt? spør han og legger til:

- Når en prinsesse av Norge forelsker seg i en sjaman, og nærmest gjør deres forhold til en forretningsside, tilfredsstiller det de fleste nyhetskriterier pressen opererer etter.

- Märtha har levd såpass lenge i pressens rampelys, at hun visste hva som skulle komme når hun offentliggjorde forholdet.

- Må tåle kritikk

Ansvarlig redaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, skrev mandag på lederplass at prinsesse Märtha Louise må kunne skille mellom saklig kritikk og personangrep.

«Paret har fått rikelig med plass til å forsvare sin livsfilosofi, og vi tror det blir utrolig viktig for prinsessens omdømme framover at hun klarer å forstå at ikke alle kritiske spørsmål kan tolkes som personangrep.», skrev han.

«Kongeparets datter må tåle kritikk når hun legger ut på turné under fanen «Prinsessen og Sjamanen». Prinsessetittelen skal ikke selges på billigsalg. Da varer den ikke lenge. Märtha må klare å skille mellom kremmervirksomhet og kongelig gjerning.»

Dagbladet følger prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett foredrag i Tromsø tirsdag kveld.