Kronprinsen demonstrerte kondombruk

Ble utfordret av en HIV-smittet kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under et møte med i en landsby i Kambodsja i dag at kronsprins Haakon måtte demonstrere hvordan man trer et kondom på en trepenis.

- Hvis det er slik at det i Norge ikke er diskriminerende å bruke kondom, kunne kanskje Hans Kongelige Høyhet vise oss, lød den høflige forespørselen fra en mann blant publikum i landsbyen ved Siem Reap.

Like før hadde kronprinsen i en engasjert tale berømmet den åpenheten han har sett at kambodsjanerne viser om hiv og aids og kondombruk.

Smilende gikk han fram og gjentok demonstrasjonen som to kvinner og en uniformert politimenn kort før hadde utført, til latter, fnising og jubel fra de rundt 100 landsbyboerne som hadde samlet seg på gårdsplassen foran templet Wat Preh Dak.

46 år gamle Yann Touch ble smittet av sin mann for åtte år siden, og i en sterk og uredd tale oppfordret hun alle til å beskytte seg og til å vise hiv/aids-syke respekt. Yann holdt trepenisen for kronprinsen da han gjennomførte demonstrasjonen.

Eksempel for alle

Etterpå høstet Haakon stor applaus, og ble holdt fram som et eksempel av generalsekretæren i det kambodsjanske forbundet for hiv/aids-syke, doktor Tia Phaella.

- Når selv en kronprins fra Norge kan snakke åpent om aids, er det ingen grunn for oss her til å diskriminere dem som er syke, sa han.

Kambodsja er hardere rammet av hiv/aids enn noe annet land i Sørøst-Asia. 20 personer smittes hver dag. Men kampanjen mot smitten har vært så vellykket at antallet nye tilfeller har sunket fra 3,3 prosent i 1997 til 2,6 prosent i 2002,. Men dette er likevel den høyeste smitteraten i regionen, enda høyere enn Thailand.

Smittes av mennene

Den vanligste smitteveien de siste årene, er at kvinner blir smittet av sine menn og kjærester. Det er spesielt vanskelig for kvinnene å gardere seg mot slik smitte fordi de ikke vet hva mennene bedriver utenfor huset, og fordi det er vanskelig for dem å be mennene bruke kondom.

Tidligere på dagen var kronprinsen med på et seminar om hiv/aids for unge ledere, der han hadde en lang samtale med tre unge kvinner som ble smittet av sine menn. Mennene, som ikke selv visste de var smittet, er alle døde, og den ene av kvinnene har et barn som også er smittet.

Kampen mot aids er et av de åtte tusenårsmålene som FN har vedtatt for å halvere fattigdommen i verden innen 2015, og det ene av de to målene som kronprinsen har prioritert i jobben som ambassadør for FNs utviklingsfond UNDP.

Imponert og inspirert

- Det er imponerende å se hvordan folk her står fram og snakker offentlig om hiv/aids. Det man kan snakke om, blir ikke så truende, sa kronprinsen i en spontan tale etter møtet utenfor tempelet.

Han sa at han var blitt svært inspirert av møtet, og at han ville ta med seg erfaringen hjem til Norge.

Til de unge lederne sa han at det hadde vært inspirerende å møte unge og entusiastiske mennesker som arbeider for endringer til det bedre. Han kritiserte spesielt stigmatiseringen av hiv/aids-smittede.

- Stigmatisering er et av de vanskeligste delene av problemet, men det er ingen skam å ha fatt hiv/aids. Alle mennesker har like stor verdi, sa han.

Snakket åpent

Med både kronprinsen og tempelmunkene til stede, snakket kvinner og menn åpent om risikoatferd, om måter å beskytte seg på og om hva de skal gjøre med mennene og deres risikofylte fritidssysler.

Til stor jubel fra de tilstedeværende fortalte en av mennene at når han reiser bort, legger hans kone kondomer i veska hans, mens en kvinne sa at hun alltid er redd når mannen er på reise, fordi hun ikke vet om han har sex når han er borte.

Og politimannen som meldte seg for å demonstrere kondombruk, måtte innrømme at han aldri hadde brukt et selv.

(NTB)

DEMONSTRERTE:</B> Kronprinsen tok utfordringen og viste lokalbefolkningen at det ikke er noe flaut å snakke om prevensjon.