Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kronprinsen er en grubler

- For meg var det mest overraskende at kronprinsen hadde så mye å by på. Han har en veldig søkende natur, og tenker mye igjennom tilværelsen på alle nivåer, religiøst, kulturelt og politisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Fredrik Wandrup, kulturjournalist i Dagbladet og forfatter av boka «Haakon - et portrett av kronprinsen som ung mann» . Boka lanseres på 25-årsdagen til kronprinsen, den 20. juli. Dagbladet brakte i går utførlige referater fra boka, hvor kronprinsen er oppsiktsvekkende åpen om seg selv.

Wandrup ble i går tatt på senga av sin egen avis, som uten hans vitende hadde fått tak i boka.

- At vi har en kronprins som framstår som en forsvarer av åndelige og kulturelle verdier i en materialistisk tid, er oppløftende. På bunnen av sin sjel tror jeg Haakon er en kunstnernatur. Minst av alt framstår han som en vestkantmaterialist.

- Du må ha fått en god dialog med kronprinsen?

- Veldig. Det var svært spennende at kronprinsen var så åpen i de samtalene vi hadde. Han tar ingenting for gitt, og vil komme fram til sine egne synspunkter på tingene.

Han ga også av sine mørke sider, han er en grubler på grensen til det depressive i perioder. Også dette var han åpen om, sier Wandrup.
Han betegner boka som et 256 siders portrett.

Siden Wandrup for et år siden ble spurt om å skrive boka, har han hatt samtaler med Haakon på Slottet, Skaugum, Kongsseteren og i Berkeley, California hvor han studerer statsvitenskap.

- Det virker som om dette er hans måte å presentere seg for det norske folk på som 25-åring. Han har jo nesten ikke snakket offentlig tidligere, sier Wandrup.

Skiller seg fra far

- Kronprinsen har en del interesseområder som ikke har vært så vanlige i den norske kongefamilien: rockemusikk, film og litteratur. Han er åpenbart interessert i, og opptatt av, kunstneriske uttrykk.

På gymnaset satte han opp et Ibsen-stykke, det betegner han som et av sine mest vellykkede prosjekter noensinne. De forfattere som har fenget ham mest er ikke akkurat lettvektere: Ibsen, Bjørneboe, Dostojevskij og Kafka, sier Wandrup.

Kullseilinger

- Også de han er opptatt av innen film og rock pløyer dypt og litt mørkt. I så måte skiller han seg klart fra sin far og farfar som har utmerket seg som idrettsmenn på høyt nivå. Kronprinsen er ingen konkurranseutøver. Det meste han har drevet det til innen seiling, er vel et par kullseilinger, sier Wandrup.

Han forteller at det i forbindelse med gjennomlesing av manus var litt fram og tilbake, før boka gikk i trykken.

- Men jeg synes egentlig at han i veldig stor grad har stått ved det han har sagt. Egentlig har han kuttet lite i manuset, sier Wandrup.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!