Kronprinsen og Erna markerer jubileum i Auschwitz

Kronprins Haakon reiser til Auschwitz for å markere frigjøringsdagen sammen med kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik.

Samuel Steinmann er siste overlevende av de norske jødene som ble depornert til Auschwitz. Her hilser han på kronprins Haakon under en markering i fjor høst.  Kronprinsen deltar tirsdag i 70-årsmarkeringen i Birkenau - mens Steinmann blir hjemme i Oslo. (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix)
Samuel Steinmann er siste overlevende av de norske jødene som ble depornert til Auschwitz. Her hilser han på kronprins Haakon under en markering i fjor høst. Kronprinsen deltar tirsdag i 70-årsmarkeringen i Birkenau - mens Steinmann blir hjemme i Oslo. (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AUSCHWITZ (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg meldte torsdag fra til de polske arrangørene om at hun selv og kronprinsen vil delta under arrangementet i dødsleiren Birkenau på tirsdag. 

Det blir dermed blytung og tydelig norsk og skandinavisk representasjon. Edith Notowicz (85) og Herman Kahan (89) skal være med i kronprinsen og statsministerens følge. Begge var ungarske jøder, som overlevde oppholdet i dødsleiren og etter krigen bosatte seg i Norge.  Notowicz var bare et barn, og hun er en av dem som også ble utsatt for - og overlevde - pseudovitenskapelige eksperimenter foretatt av «dødsengelen» Josef Mengele.

Blir hjemme Samuel Steinmann (90) fra Oslo reiser der i mot ikke til Polen på tirsdag.  Han opplyser til Dagbladet at legen - av helsemessige årsaker - anbefalte ham å bli hjemme:

- Men jeg setter dessuten veldig stor pris på å være med på kaia i Oslo akkurat denne dagen.  Det var derfra alle de jeg kjente ble sendt av sted. Alle de som ikke kom tilbake, sier Steinmann.

Politisk rabalder Angela Merkel kommer ikke, etter rabalderet omkring innbydelsen som president Vladimir Putin aldri mottok.  Det polske utenriksdepartementet orienterte i sin tid alle ambassader i landet om at den 27. januar blir brukt til et privat arrangement, og at statsledere og andre som ønsker å delta, måtte melde fra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.