Samuel Steinmann er siste overlevende av de norske jødene som ble depornert til Auschwitz. Her hilser han på kronprins Haakon under en markering i fjor høst.  Kronprinsen deltar tirsdag i 70-årsmarkeringen i Birkenau - mens Steinmann blir hjemme i Oslo. (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix)
Samuel Steinmann er siste overlevende av de norske jødene som ble depornert til Auschwitz. Her hilser han på kronprins Haakon under en markering i fjor høst. Kronprinsen deltar tirsdag i 70-årsmarkeringen i Birkenau - mens Steinmann blir hjemme i Oslo. (Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix) Vis mer

Kronprinsen og Erna markerer jubileum i Auschwitz

Kronprins Haakon reiser til Auschwitz for å markere frigjøringsdagen sammen med kronprinsesse Victoria og kronprins Frederik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AUSCHWITZ (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg meldte torsdag fra til de polske arrangørene om at hun selv og kronprinsen vil delta under arrangementet i dødsleiren Birkenau på tirsdag. 

Det blir dermed blytung og tydelig norsk og skandinavisk representasjon. Edith Notowicz (85) og Herman Kahan (89) skal være med i kronprinsen og statsministerens følge. Begge var ungarske jøder, som overlevde oppholdet i dødsleiren og etter krigen bosatte seg i Norge.  Notowicz var bare et barn, og hun er en av dem som også ble utsatt for - og overlevde - pseudovitenskapelige eksperimenter foretatt av «dødsengelen» Josef Mengele.

Blir hjemme
Samuel Steinmann (90) fra Oslo reiser der i mot ikke til Polen på tirsdag.  Han opplyser til Dagbladet at legen - av helsemessige årsaker - anbefalte ham å bli hjemme:

- Men jeg setter dessuten veldig stor pris på å være med på kaia i Oslo akkurat denne dagen.  Det var derfra alle de jeg kjente ble sendt av sted. Alle de som ikke kom tilbake, sier Steinmann.

<strong>BIRKENAU BYGD INNE:</strong> Den markante hovedinngangen i Birkenau er i anledning av 70-årsmarkeringen for frigjøringen av dødsleiren blitt !pakket inn".  (Foto:Asbjørn Svarstad)
BIRKENAU BYGD INNE: Den markante hovedinngangen i Birkenau er i anledning av 70-årsmarkeringen for frigjøringen av dødsleiren blitt !pakket inn". (Foto:Asbjørn Svarstad) Vis mer

Politisk rabalder
Angela Merkel kommer ikke, etter rabalderet omkring innbydelsen som president Vladimir Putin aldri mottok.  Det polske utenriksdepartementet orienterte i sin tid alle ambassader i landet om at den 27. januar blir brukt til et privat arrangement, og at statsledere og andre som ønsker å delta, måtte melde fra.

Russerne svarte med å kreve en formel invitasjon, og siden har det haglet det beskyldninger og fornærmelser i begge retninger — helt til de internasjonale nyhetsbyråene i forrige uke meldte at Putin ikke har tenkt å dukke opp. 

Polens utenriksminister Grzegoz Schetyna hadde tidligere i uka sprøytet bensin på bålet, ved å uttale i et radiointervju at det var ukrainske styrker - og ikke «sovjetiske soldater» - som frigjorde dødsleiren.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov påpeker i en kommentar at det var så vel russere som ukrainere, tsjetsjenere, georgiere og tartarer som befridde Auschwitz.  -Det er kynisk å leke med nasjonalistiske følelser på denne måten, sier han til den tyske avisa Tagesspiegel.  

<strong>BYGGET INNE:</strong> Denne delen av Auschwitz-Birkenau er nå bygd inn i en diger hall - for å beskytte de opp mot 300 overlevende som tirsdag kommer for å markere at det er 70 år siden dødsleiren ble inntatt av sovjetiske styrker. (Foto: Asbjørn Svarstad)
BYGGET INNE: Denne delen av Auschwitz-Birkenau er nå bygd inn i en diger hall - for å beskytte de opp mot 300 overlevende som tirsdag kommer for å markere at det er 70 år siden dødsleiren ble inntatt av sovjetiske styrker. (Foto: Asbjørn Svarstad) Vis mer

Veteranene i sentrum
- Det blir ingen politiske taler her på jubileumsmarkeringen den 27.januar.  De som holder talene, er folk som var fanger her — og det blir også de som skal legge ned blomstene.  Det er deres ord som skal føre oss gjennom dagen, sier Piotr Cywinski, som er direktør for museet og driften av den tidligere dødsleiren.

Pakker inn Birkenau
- Gjennomsnittsalderen er høy blant de overlevende. Derfor kan vi ikke lenger gjøre dette i fri luft — slik som for 10 år siden — men er nødt til å ta hensyn til gjestenes helse. Vi har derfor satt opp et digert telt hvor arrangementene skal foregå — og håper at vi på den måten kan skåne dem for vind og iskaldt regn, lyder direktørens forklaring på at hovedporten i Birkenau for tida er dekket av en stor interimhall.

- Vi venter delegasjoner fra flere dusin land. 20 har bekreftet.  Fra 10-20 venter vi fortsatt på svar.  Ingen er formelt invitert.  Det er museet og det internasjonale Auschwitz-rådet som arrangerer - den polske stat blander seg ikke i denne delen av prosessen. Den russiske føderasjonen var selvsagt blant de landene som ble informert, forklarte Piotr Cywinski da Dagbladet møtte ham i forrige uke.

Symbol på holocaust
- Antallet besøkere har steget voldsomt de siste åra, fra 400 000 årlige besøkende for 15 år siden til 1,5 millioner i fjor.  70 prosent av dem er unge mennesker. Dette er den eneste utryddelsesleiren med autentiske spor. Topografien er så å si intakt.  I Auschwitz var det kun gasskamrene og kremasjonsovnene som ble sprengt av SS. Fra de andre leirene, var det aldri noen til å fortelle hva som skjedde der - fordi alle var døde. 

<strong>DIREKTØR FOR DØDSLEIREN:</strong> Piotr Cywinski markerer på tirsdag at det er 70 år siden den Røde hær befridde Auschwitz.  Men Vladimir Putin kommer ikke.  (Foto: Asbjørn Svarstad)
DIREKTØR FOR DØDSLEIREN: Piotr Cywinski markerer på tirsdag at det er 70 år siden den Røde hær befridde Auschwitz. Men Vladimir Putin kommer ikke. (Foto: Asbjørn Svarstad) Vis mer

Mange vitner overlevde Auschwitz og kunne fortelle etterpå om det alt det grusomme som skjedde. Derfor er hele anlegget i dag er stort symbol for holocaust, sier direktøren.

- De siste 10 årene har vi begynt å merke at disse husene ikke ble bygd for å holde hundrevis av år. Det er dyrebart å holde dem i orden.  En del av finansieringa kommer fra et fond av private givere, der 35 nasjoner er faste betalere — og Tyskland bærer den største byrden, med en innbetaling på rundt en halv milliard kroner, opplyser Piotr Cywinski.

Den tyske president Joachim Gauck har meldt sin ankomst — og mange venter spent på om den tidligere DDR-presten har planlagt en gest på sitt lands vegne.

Erna møter overlevende
- Erna Solberg kommer i løpet av helga hit til Holocaustsenteret i Oslo for å møte Edith Notowicz, Samuel Steinmann og Herman Kahan, forteller direktør Guri Hjeltnes og tilføyer at selve minnedagen på tirsdag blir markert på Akershuskaia, der flere skoleklasser skal være med på stedet hvor de norske jødene måtte gå om bord i båtene som skulle ta dem den første etappen på veien til den tyske dødsleiren i Polen. —Vi gleder oss selvsagt spesielt over at Samuel Steinmann vil være der, sier hun. Hjeltnes minner om at det også i veldig mange norske byer blir foretatt markeringer på tirsdag.
 
Nye tall om norsk holocaust
773 mennesker ble deportert som følge av nazistenes utryddelsespolitikk.  Av dem overlevde 40 personer.

AUSCHWITZ er den eneste av dødsleirene hvor naziforbryterne ikke greide å skjule alle spor etter massemordene.  (Foto: Asbjørn Svarstad)
AUSCHWITZ er den eneste av dødsleirene hvor naziforbryterne ikke greide å skjule alle spor etter massemordene. (Foto: Asbjørn Svarstad) Vis mer

Historikeren Bjarte Bruland har i mange år drevet forskning på de norske jødenes skjebne under krigen og er for tida i ferd med å avslutte ei bok om temaet.

- 530 jøder ble sendt med skipet Donau til Stettin 26. november 1942. De kom fram til Auschwitz 1. desember 1942 om kvelden. Antakelig ble 186 jødiske menn uttatt til slavearbeid. Resten ble sendt i gasskammer samme kveld. Fra transporten overlevde ni personer - alle menn, opplyser Bruland til Dagbladet.

Det var 158 jøder om bord i skipet Gotenland, som forlot Oslo havn om morgenen 25. februar 1942. Transporten ble sendt via Berlin og ankom Auschwitz 3. mars 1943. Bare seks overlevde.

21 jødiske menn var ombord i skipet Monte Rosa som seilte ut fra Oslo om morgenen den 20. november 1942.  De ble fraktet via Århus, Hamburg, Berlin, Wroclaw. Ingen overlevde, selv om en av dem var i live så sent som april 1945.

<strong>VETERAN TIL AUSCHWITZ:</strong> Herman Kahan reiser tirsdag til Auschwitz - sammen med kronprinsen og statsministeren - for å være med på markeringen. Her fotografert sammen med datteren Bente. (Foto:Asbjørn Svarstad)
VETERAN TIL AUSCHWITZ: Herman Kahan reiser tirsdag til Auschwitz - sammen med kronprinsen og statsministeren - for å være med på markeringen. Her fotografert sammen med datteren Bente. (Foto:Asbjørn Svarstad) Vis mer

26 jødiske menn var ombord i skipet Monte Rosa, som 26. november 1942 gikk fra Oslo i samme konvoi som Donau.. Kun to overlevde.

I alt ble 38 jøder deportert - eller utvist - med ulike andre transporter. Noen av disse kom til Auschwitz, andre til andre leire. 23 av disse overlevde. Fem av dem var kvinner, sier Bjarte Bruland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer