DEBUTERTE I BIRKEN: Kronprins Haakon debuterte i år for kongefamilien i Birkebeinerrennet. Her er han på skitur med dattera prinsesse Ingrid Alexandra på Beitostølen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DEBUTERTE I BIRKEN: Kronprins Haakon debuterte i år for kongefamilien i Birkebeinerrennet. Her er han på skitur med dattera prinsesse Ingrid Alexandra på Beitostølen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Kronprinsen om eget birkebeinerrenn: - Jeg skal gå fortere enn jeg tåler

Kronsprins Haakon debuterer for kongefamilien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Birkebeinerrennet gikk i år av som planlagt, i motseting til i fjor, hvor rennet ble avlyst på grunn av sterk vind.

Det strålende solkremværet la til rette for rekordtider. Johaug, som fikk mageknip under rennet, satte ny rekord på kvinnesiden. Det gjorde også Petter Eliassen, som gikk på blanke ski fra Rena til Lillehammer.

Bak dem startet og gikk en kongelig birkebeinerdebutant. Kronprins Haakon hadde nemlig spent på seg ski og sekk på 3,5 kilo.

Han er med det den første fra kongefamilien som går de 54 kilometerne over fjellet fra Rena til Lillehammer, ifølge NRK.

Dermed er den kongelige begivenheten videreforedlet av kronprinsen:

Båret over fjellet I 1932 ble den første turversjonen av rennet arrangert. Det til ære for birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, som hadde med seg den lille kongssønnen Håkon Håkonsson på to år i 1206 i en flukt over fjellet.

I 1217 ble han valgt til konge av birkebeinerne, og regjerte fram til 1263.

Den spreke navnebroren kronprins Haakon hadde ikke planer om å være noen byrde lørdag morgen. Han har nemlig fått skitips fra skiekspert og VM-gullvinner Oddbjørn Hjelmeseth i forkant av rennet, ifølge Se og Hør, og hadde planer om å gå fortere enn han tålte.

- Jeg har gått en del på ski, men ikke nok, sa kronprinsen til NRK på Rena, som gliste i det flotte været.

- Spent Kronprinsen var spent før rennet. Han hadde som mange andre planer om å gå fort, men håpte først og fremst på en bra tur over fjellet.

- Jeg skal gå litt fortere enn jeg får til, og det skal gjøre litt vondt, sa kronprinsen til NRK, som innrømmet at lå litt prestisje i rennet.

- Ja, det er akkurat det som er problemet. Så jeg prøver å ta det ned veldig, sa kronsprinsen som håpte på fullføre rennet på 4,5 time.

Da Dagbladet sjekket hvordan det gikk med kronprinsen på Resultatservice rett over elleve, hadde han passert Kvarstaddammen og lå an til en sluttid på 3 timer og 43 minutter. Sluttiden til kronprinsen endte på 3 timer, 36 minutter og 12 sekunder. Dermed var han vel litt beskjeden da målet på forhånd var å fullføre på 4,5 time.

- Unikt Arrangørene var åpenbart fornøyde med at kronprinsen skulle gå rennet.

- Kronprinsen stiller opp på mange arrangementer, men de færreste krever så mye fysisk som et skirenn på 54 kilometer. Det at han stiller opp her, på lik linje med alle andre, er ganske så unikt, sa daglig leder Jo Gunnar Ellevold i Birken AS til NTB tidligere i mars.

Kronprinsen er ikke den eneste celebre skiløperen i årets renn. Arve Tellefsen, Abid Raja, Jonas Gahr Støre og Jon Almaas stilte også på startstreken.


BEITOSTØLEN: Kronprinsen har bytta ut Stiga-kjelker med ett par ski i anledning Birkebeinerrennet i år.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BEITOSTØLEN: Kronprinsen har bytta ut Stiga-kjelker med ett par ski i anledning Birkebeinerrennet i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer