DIGNITY DAY: Kronprins Haakon beøskte i dag Skogmo videregående skole i forbindelse med «Global dignity day». Etterpå ble han konfrontert med kritkken mot luksusbåtferien til kronprinsfamilien. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
DIGNITY DAY: Kronprins Haakon beøskte i dag Skogmo videregående skole i forbindelse med «Global dignity day». Etterpå ble han konfrontert med kritkken mot luksusbåtferien til kronprinsfamilien. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Kronprinsen om luksusferie-kritikken: - Jeg kunne kanskje gjort en bedre jobb

På skolebesøk i Skien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Det har stormet rundt kronprinsfamilien etter turen med luksusyachten «Mia Elise» tidlig i august. Kronprinsparet har ikke brakt klarhet i hvem som inviterte til luksusferien.

I dag besøkte kronprinsen Skogmo videregående skole i Skien i anledning hans eget initiativ «Global dignity day», der elever delte historier om verdighet fra hverdagen.

Etter arrangementet ble Haakon konfrontert med at «Dignity day» handler om åpenheten og å fortelle historier, og hva kronprinsen selv tenkte om kritikken om manglende åpenhet fra han og Slottet.

- Jeg har svart på de spørsmålene som kom og jeg er vel egentlig ferdig med å snakke om den saken, selv om jeg kanskje kunne gjort en bedre jobb, sier Haakon til pressekorpset.

Ingen kommentarer Verken kronprinsparet selv eller Slottet har ønsket å opplyse om hvem som inviterte dem på yachten. Haakon opplyste på mandag at han og Mette-Marit ble invitert av «en venn», som også er en av eierne av båten, som koster 2 millioner kroner å leie i uka. Da han ble spurt hvem denne vennen er, ville han ikke gå i detalj.

Dagbladet kan i dag avsløre at et selskap knyttet Florida-rikingen Terry Taylor står som eier av luksusyachten «Mia Elise».

Dagbladet har i dag stilt Slottet spørsmål om hvordan kronprinsens uttalelser skal forstås, men de har ikke ønsket å utdype opplysningene.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen bekrefter at kronprinsen uttalelse om at det var en av båtens eiere som betalte ferien.

Får kritikk - Det er uforståelig at Haakon ikke svarer på hvem som inviterte til luksusferien. Nå bør kronprinsparet gjøre pinen så kort som mulig og legge fram opplysningene, sa medieforsker og tidligere ansatt i kongeparets stab, Carl-Erik Grimstad til Dagbladet på mandag,

Haakon forklarte følgende da han var på tur med lokale speidere i Asker mandag.

- Jeg har sett at det har vært interesse rundt dette, men jeg vil ikke gå i detalj. Jeg tror ikke han har noen interesse i Norge, sier kronprinsen til pressen.

Haakon bekrefter imidlertid at denne vennen er en av eierne av båten.

Sentralt i kritikken mot kronprinsparets ferie har det vært at kronprinsparet pådrar seg forventning om motytelse når de får f.eks. ferieturer i gave. Men Haakon ser ferieturen i august som uproblematisk.

- Vi var hos en venn, og jeg tenker ikke at han skylder oss noe, eller at vi skylder ham noe, sier Haakon - som var langt mer opptatt av å snakke om speiderengasjementet.