Kronprinsen på julebesøk i Kosovo

Kronprins Haakon kom onsdag til et kaldt og snøhvitt Kosovo for å ønske den norske Telemarksbataljonen god jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Mange av gutta synes nok det er stas at kronprinsen kommer på besøk, selv om ikke alle får se ham under det korte besøket. Men han er jo i vinden for tiden, sier velferdsoffiser i bataljonen, Morten Olafsen (24) fra Brønnøysund. Blant «gutta» er også 28 jenter.

Det er første gang en representant for det norske kongehuset besøker de norske soldatene og befalet som har ansvar for sikkerheten i tre kommuner i den serbiske provinsen. De seks norske kompaniene består av 985 soldater og offiserer.

De fleste av dem skal feire jula i forlegningene i kommunene Obilic, Kosovo Polje og Glogovac vest for Pristina. Soldatene i den norske kontingenten er svært unge, og for mange er det første jula hjemmefra.

- Det er litt spesielt å besøke et område som dette rett før jul. For dere blir det mange erfaringer og dimensjoner å ta med hjem ved å bli kjent med et samfunn som dette, sa Haakon i sin hilsen til geværkompaniet Vemork-leiren i Obilic.

I isende kulde på oppstillingsplassen ønsket han kompan iet en god jul og et godt nytt år.

Kvinnebutikk

Kronprinsen besøkte en liten serbisk butikk som tre kvinner har startet opp i den albanskdominerte byen Obilic, som et eksempel på at fredsbevaring også handler om å få det sivile samfunnet på fote.

Bataljonens sivile prosjekter i Obilic skal bidra til å bygge nye boliglag for serbere som er blitt trengt bort fra sine tidligere gater etter at de fordrevne albanerne vendte tilbake og ikke ville leve med serbiske naboer. Utenriksdepartementet har dette året bevilget 2 millioner kroner til såkalte sivil-militære operasjoner i de tre «norske» kommunene.

Telemarksbataljonen sørget for kjøleskap, hyller og annet materiell som de tre kvinnene trengte for å starte butikken, mens FN kjøpte inn de første varene. Nå går butikken av seg selv og er et trygt sted å handle for om lag tre tusen serberne som bor der blant 21.000 kosovoalbanere.

- I alt har vi om lag 40 ulike sivi le prosjekter i gang, så vi får mye ut av 2 millioner kroner, sier major Nils Steinvik. Hjelp til etablering av arbeidsplasser for minoriteter, til boliger for flyktninger, og barneskoler, er blant prosjektene.

I beredskap

Haakon fikk også se en demonstrasjon av hvordan soldatene fra Telemarkbataljonen takler en aggressiv menneskemasse. Motsetningen mellom de etniske gruppene er stadig den største utfordringen i Kosovo.

En av de viktigste militære oppgavene for Telemarksbataljonen er nærvær for å skape trygghet for lokalbefolkningen.

- Motsetningene mellom folkegruppene er en av de største utfordringene som på en eller annen måte må løses for å få et multietnisk samfunn som Kosovo til å fungere, sier sjef for Telemarksbataljonen, Tor Sæter.

For hans gutter og jenter er en oppgaven derfor å skape tillit mellom KFOR og lokalbefolkningen, sørge for informasjon, snakke med mennesker, patruljere, sørge for v akthold ved steder som kan bli ødelagt av mobb, som ortodokse kirker eller monumenter, dessuten eskortere mennesker som skal i butikken, på skolen eller andre ærend der de risikerer trakassering på veien.

(NTB)

PEACE: Kronprins Haakon viste fredstegnet under fredspriskonserten i forrige uke. I dag var i han i Kosovo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer