Kronprinsen så orkanens knusende ødeleggelser i Haiti

Ankom landet like etter «Sandy» raste forbi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 60 mennesker har mistet livet etter orkanen «Sandy» traff Haiti. Flere landsbyer ble helt vasket bort og stormen har gjort så mange som 90 000 mennesker husløse, melder hjelpeorganisasjonen Care.

Kronprins Haakon reiste til Haiti med blant annet utviklingsminister Hekki Holmås (SV), for å se hvordan landet har kommet seg etter jordskjelvet i 2010. De kom til landet liket etter «Sandy» passerte, og har begge fått se ødeleggelsene på nært hold.

Ødela avlinger Jordskjelvet som rammet Haiti i 2010, førte til katastrofale ødeleggelser, og over 200 000 mennesker mistet livet. Flere av husene som har blitt bygget opp etter 2010, er nå blitt knust av «Sandy».

- Jeg snakket med bønder som har mistet alt kveget sitt. Avlingene deres hadde også gått tapt. Det er sterkt å høre fordi de ikke har noe annet å gå til, sier utviklingsministeren til NRK.

Haitis statsminister Lauren Lamothe har uttrykt bekymring for matsituasjonen i landet, etter at «Sandy» gjorde store ødeleggelser på landets avlinger. BBC skriver at mer enn 70 prosent av landets avlinger ble ødelagt i de sørlige delene av landet. Statsministeren frykter nå at Haiti kan komme i en matkrise.

Fryker kolera-epidemi I tillegg er det stor fare for et nytt og dødelig utbrudd av kolera. Etter jordskjelvet i 2010 var det et stort utbrudd av den vannbårne sykdommen kolera. Nå er det fryktet at sykdommen vil blusse opp igjen. Ifølge Care er det allerede registrert 300 tilfeller av kolera, og seks personer har så langt dødd av sykdommen.

- Våre team jobber på spreng for å hjelpe folket i Haiti, og ytterligere telt er satt opp for å håndtere tilstrømningen. I alle våre behandlingsentre er kapasiteten nå sprengt og vi jobber med å utvide tilbudet fortløpende, sier Kristian Malme i Leger Uten Grenser på deres nettsider.

Kronprins Haakon besøkte blant annet Carrefour-feuille slummen i Port-au-Prince. Foto: AFP/THONY BE LIZAIRE/NTBSCANPIX
Kronprins Haakon besøkte blant annet Carrefour-feuille slummen i Port-au-Prince. Foto: AFP/THONY BE LIZAIRE/NTBSCANPIX
Her hjelper Kronprins Haakon en anlegsarbeider i Carrefour-feuille slummen i Pourt-au-Prince. Foto: AFP/THONY BE LIZAIRE/NTBSCANPIX
Kronprins Haakon og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås plantet tirsdag et tre sammen på Haiti. For mye hogst har økt faren for flom i landet. Foto: Svein Bæra/NTB scanpix
Kronprins Haakon og utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås studerte tirsdag bilder fra forrige uke da stormen Sandy traff øya. Foto: Svein Bæra/NTB scanpix
Kronprins Haakon besøkte blant annet Carrefour-feuille slummen i Port-au-Prince. Foto: AFP/THONY BE LIZAIRE/NTBSCANPIX

350 000 haitianere bor fremdeles i telt etter jordskjelvet i 2010. Ødeleggelsene etter orkanen kan gjøre de sanitære forholdene enda verre, og føre til spredning av kolera. Over 7500 personer har dødd av kolera siden 2010, skriver BBC.

Tydelige fremskritt Kronprins Haakon ble i 2003 utnevnt til goodwillambassadør i FNs utviklingsprogram, og gjennom FN har han blant annet besøkt Burundi, Kambodsja, Tanzania, Guatemala og Sierra Leone.

- På denne turen er mitt hovedfokus på den jobben som landets innbyggere har gjort sammen med internasjonale bidragsytere for å få Haiti til igjen å fungere. Fremskrittene er tydelige, sier kronprins Haakon til ap.no.

Kronprinsen besøkte blant annet CARMEN-prosjektet, som skal hjelpe familier i Haiti med å bygge opp hjemmene sine på en trygg måte. Foto: Det kongelige hoff
Kronprinsen besøkte blant annet CARMEN-prosjektet, som skal hjelpe familier i Haiti med å bygge opp hjemmene sine på en trygg måte. Foto: Det kongelige hoff Vis mer