Kronprinsen til debattmøte om islamisme og homohat

Møter radikale muslimer, PST-sjefen og islamskeptikere for dialog på søndag.

VIL HAN TA ORDET? I utgangspunktet skal Kronprins Haakon være tilhører i hatdebatten, men arrangøren utelukker ikke at han vil holde en form for appell. Foto: SCANPIX
VIL HAN TA ORDET? I utgangspunktet skal Kronprins Haakon være tilhører i hatdebatten, men arrangøren utelukker ikke at han vil holde en form for appell. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): «Dialogmøte om hat - Hat rettet mot og fra minoriteter» på Litteraturhuset i Oslo på søndag får en svært uventet og celeber gjest, bekrefter iniativtaker Abid Q. Raja i dag.

Kronprins Haakon har ikke hatt for vane å dukke opp i kontroversielle sammenhenger i den norske offentligheten, men skal være tilstede på Rajas arrangement. Det er foreløpig uklart hvilken rolle kronprinsen ønsker å ha på møtet, men arrangørene håper han vil ta ordet i kjølvannet av en paneldebatt sammensatt av folk med høyst ulike religiøse og politiske ståsteder.

- Hele konseptet med dialogmøtene våre er at alle som er tilstede er i dialog med resten av salen. Det kan for eksempel hende noen har spørsmål rettet til kronprinsen. Om han vil ta ordet på noen måte åpner vi selvfølgelig for det, sier Raja til Dagbladet.no.

Sterke synspunkter
De to første dialogmøtene i serien, som er initert av Raja, og støttet økonomisk av stiftelsen Fritt Ord og Scheiblers Legat, dreide seg om henholdsvis gateopptøyene i Oslo og om ytringsfrihet knyttet til regjeringens hijab- og blasfemisaker. Møteformen har vist seg å være både uforutsigbar og til dels høylydt, med sterkt engasjement både i panelet og i salen.

På søndag vil kronprins Haakon blant annet få høre innlegg fra folk bak det sterkt islamkritiske nettstedet Document.no og fra radikale norske muslimer med negativt syn på jøder. I paneldebatten etterpå deltar også PST-sjef Jørn Holme, VG-redaktør Hanne Skartveit, Berit Reisel ved Holocaustsenteret, den britiske forfatteren Ed Husain og student Mubashir Amin som representerer Salam-bladet.

Iniativtakerne jakter også på en representant fra Ap, helst Martin Kolberg, opplyser Raja

- Det gleder meg stort at kronprinsen har sagt ja. Mange minoriteter i Norge føler seg utstøtt, og bare det at kronprinsen møter opp vil gi mange en god og varm følelse. Han har også tidligere vist at han har et sterkt engasjement for minoriteter, det være seg muslimer, jøder, homofile eller narkomane, sier advokaten, Venstre-politikeren og samfunnsdebattanten - som også er nemdleder i Utlendingsnemnda.

- Kronprinsen kommer
Informasjonsrådgiver ved Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, bekrefter at kronprinsen kommer til å være på Litteraturhuset søndag, men vil ikke gå inn på hva slags engasjement tronarvingen har i sakene som skal debatteres.

- Kronprinsen kommer til å være tilstede på dette arrangementet, sier Gjeruldsen til Dagbladet.no.

- Det er uvanlig å se ham i en slik sammenheng, hva er det med dette møtet som gjør at han kommer?

- De kongelige er tilstede ved veldig mange typer arrangementer. Vi går aldri inn på hvorfor de takker ja eller nei.

Søndagens dialogmøte starter klokka 13.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer