Kronprinsens kjæreste flyktet

Kvinnen som Nepals kronprins Dipendra ønsket å gifte seg med, Devyani Rana, har flyktet fra Nepal etter massakren på kongefamilien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprins Dipendra drepte sine foreldre, to yngre søsken og andre i familien etter en krangel om hvem han skulle gifte seg med. Det er den uoffisielle forklaringen på tragedien som skjedde i det lille fjellandet sent fredag kveld.

Kronprinsen, som nå er blitt konge, ligger i respirator på sykehus etter å ha forsøkt å ta sitt eget liv til slutt. Tilstanden hans ble oppgitt som «ekstremt alvorlig» søndag.

Det er mange forskjellige versjoner av hva som egentlig skjedde i palasset på fredag, men den historien som går igjen, er at foreldrene nektet kronprinsen å gifte seg med Devyani Rana, kvinnen han er glad i.

Ifølge Hindustan Times flyktet Rana fra Katmandu lørdag kveld. Hun skal ha tatt fly til New Delhi. Ifølge avisa har Rana gode forbindelser høyt på strå i India.

Fin slekt

Ranas onkel, Madhav Rao Scindia, tilhører ledelsen i Kongresspartiet, som er det største opposisjonspartiet i India. Tanta, Vasundra Raje Scindia, er statssekretær i statsminister Atal Behari Vajpayees regjering.

Ranas mor heter Usha Raje Scindia og tilhører en kongeslekt fra den sentralindiske delstaten Madhya Pradesh. Faren var tidligere utenriksminister og finansminister i Nepal. Han tilhører en mektig nepalsk adelsslekt ved navn Rana, som har hatt statsministerembetet i arv.

Medlemmene av Nepals kongehus har tradisjonelt valgt ektefelle fra Rana-slekten for å sikre politisk stabilitet i Nepal. Det gjelder både avdøde kong Birendra og hans to brødre.

Etter denne tradisjonen skulle Dipendra (29) og den litt yngre Devyani Rana være et perfekt par, og de holdt heller ikke forholdet sitt hemmelig.

Uønsket som dronning

Ifølge avisen Express gjorde de indiske forbindelsene at hun likevel ikke var et ønsket dronningemne i familien.

- I Nepal har anti-indiske stemninger ofte satt kongedømmet i brann, og det siste kongefamilien trengte, var en framtidig dronning med indisk blod i årene, skriver avisen.

Rana har bakgrunn fra en indisk rikmannsskole og avla eksamen i økonomi ved en høyskole i New Delhi.

Dipendra skal ha fortalt foreldrene at han hadde til hensikt å gifte seg med kvinnen han elsket, men de truet med at han i så fall aldri ville bli konge. Det er tilsynelatende dette som førte til det svært blodige familieoppgjøret i palasset fredag kveld.

Kilder i palasset har fortalt avisen at dronning Aishwarya ville se arveprinsen gift med ei jente fra Gorakh Rana-familien, som også søsteren, prinsesse Shruti var giftet inn i. Prinsesse Shruti ble også drept i massakren.

En ny offisiell forklaring på tragedien ble også gitt til pressen søndag: Det hele var en ulykke som ble forårsaket av at et automatvåpen eksploderte og drepte kongefamilien.

(NTB)

KRONPRINSENS KJÆRESTE: Dette bildet fra 1993 viser kvinnen som antas å være Devyani Rana. Rana skal ha flyktet til hjemlandet India etter massaskren på slottet. Hun er datter til Indias tidligere finansminister Pashupati Shumshere Rana.