KRITISK: Stortingsrepresentant Erik Skutle (H). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Stortingsrepresentant Erik Skutle (H). Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- Kronprinsens utleie viser hvorfor pengebruken ved hoffet spiller en rolle

Stortingsrepresentant Erik Skutle (H) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen reagerer på hoffets vedlikehold av utleiede eiendommer. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Kronprinsens utleie og inntekter viser hvorfor pengebruken ved hoffet spiller en rolle, sier stortingsrepresentant Erik Skutle (H) til Dagladet.

I dag avdekket Dagbladet hvordan hoffet har brukt penger på forvaltning, vaktmestertjenester og vedlikehold av private eiendommer som kronprinsen leide ut for over 1,4 millioner kroner i fjor.

«Stortinget kan si «Hei kongehuset, her er en milliard kroner dere kan bruke som det passer» Stortingsrepresentant Erik Skutle (H) vurderer alternative formuleringer i statsbudsjettet.

Folk flest må bidra til fellesskapet når de har inntekter fra utleie av hytte og hus, men ikke de kongelige.

Kronprinsen er fritatt skatt på inntekter og formue.

- Folk reagerer

Skutle er medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, som har ansvar for bevilgningene til hoffet og de kongeliges private apanasje.

- Når folk reagerer på dagens sak i Dagbladet, så er det fordi det faktisk er en forskjell på bevilgningene til hoffet og bevilgningene til de kongeliges privat, sier Skutle.

Staben er ansatt ved hoffet og lønnes av de ordinære bevilgningene fra Stortinget. Slottets praksis innebærer at kronprins Haakon slipper å dekke lønnskostnadene for de løpende vaktmestertjenester og forvaltning av hans private eiendommer som leies ut.

LEIDE UT FOR 1,4 MILL.: Kronprins Haakon har store inntekter fra utleie av eiendom som hoffet bidrar med vedlikehold på o.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LEIDE UT FOR 1,4 MILL.: Kronprins Haakon har store inntekter fra utleie av eiendom som hoffet bidrar med vedlikehold på o. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Kongehuset har valgt denne praksisen, til tross for at statsbudsjettet i 15 år har slått fast at de kongeliges apanasjer som skal dekke utgifter til «drift og vedlikehold av private eiendommer», mens bevilgninger til hoffet skal dekke offisielle oppgaver, egen drift og indre vedlikehold av tre statlige eiendommer.

- Stortinget har bevilget midler til hoffet og de kongelige privat over ulike budsjettposter. Noen hevder at det ikke spiller noen rolle at pengene brukes om hverandre. Men kronprinsens utleie av eiendom, som Dagbladet omtaler, synliggjør nettopp hvorfor det spiller en rolle i praksis, sier Skutle.

Ukjent for Stortinget

Slottets pengebruk vakte sterke reaksjoner i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, som er ansvarlig for bevilgningene.

Komiteleder Martin Kolberg (Ap) skal ikke ha vært kjent med Slottets pengebruk. Det samme sier komitekollega Abid Raja (V).

- Slottet har ikke brukt pengene i henhold til Stortingets forutsetninger, sa Stortingets saksordfører for konge-pengene, Per Olaf Lundteigen (Sp) til Dagbladet.

Pengebruken får også refs av flere fagfolk.

Skutle sier kronprinsens utleieeiendommer, som forvaltes og vedlikeholdes av hoffet, viser hvorfor skillet som er nedfelt i statsbudsjettet bør følges.

- Så lenge vi har laget det systemet vi har, med et nokså klart skille mellom bevilgninger til hoffet og til de kongelige privat, synliggjør utleien og hoffets vedlikehold av byggene i ennå større grad enn før hvorfor det er problematisk at de kongelige bruker deler av hoffets budsjett, og ikke apanasjen sin, på slike private formål, sier Skutle til Dagbladet.

- Etter forutsetningene

Til tross for sterk kritikk fra flere stortingspolitikere og krav om en redegjørelse for pengebruken, sier Slottet at ingenting galt har skjedd.

- Vi er av den klare oppfatning at Det kongelige hoff forvalter midlene til Kongehuset på en ryddig, rasjonell og hensiktsmessig måte, og etter de forutsetningene Stortinget har satt, skriver Hagen til Dagbladet.

Men denne oppfatningen møter motbør på Stortinget. Forrige uke krevde Lundteigen (Sp) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen at hoffet må slutte å gjøre vedlikehold på de private eiendommene, uten å fakturere de kongelige.

Svarte ikke

Lundteigen er en profilert monarkist, men understreket at kongehuset må følge Stortingets bevilgninger i statsbudsjettet.

Dagbladet sendte følgende spørsmål til Slottet forrige uke om bruken av bevilgningene:

- Hva synes Slottet om at Lundteigen mener kongehuset operer i strid med Stortingets intensjon?

Slottet har ikke besvart dette spørsmålet.

Statsviter og professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, sier hoffet bidrar til de kongeliges private formuer.

- Hoffets vedlikeholdsarbeid på de kongeliges private eiendommer bidrar i praksis til at eiendommenes verdi, og de kongeliges formuer, holdes ved like eller øker. Det er enda et bidrag fra det offentlige til deres private gunst, og det er grunnlag for en debatt om denne typen arbeid, sa Aarebrot til Dagbladet.

Flere partier ønsker en redegjørelse fra Slottet og ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H).

Sanner vil endre statsbudsjettet

Etter at Dagbladet avdekket hvordan hoff-penger brukes til å lønne omfattende vedlikeholdsarbeid og forvaltning av de kongeliges private eiendommer, vil ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H), endre statsbudsjettet slik at de kongelige og hoffet får ryggdekning for praksisen.

VIL ENDRE STATSBUDSJETTET: Ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H), her sammen med sin kone Solveig Barstad på gallamiddag på Slottet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL ENDRE STATSBUDSJETTET: Ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H), her sammen med sin kone Solveig Barstad på gallamiddag på Slottet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Hva er svaret til kravet fra stortingsrepresentantene? Og dersom det leveres en redegjørelse, hva vil den inneholde?

- Som jeg allerede har varslet, vil departementet komme tilbake til saken i statsbudsjettet for 2017, sier kommunal- og moderniseringsminister Sanner til Dagbladet.

Dagbladet spurte da om det vil det komme en egen rapport eller orientering om saken, eller om det bare blir lagt fram et forslag i statsbudsjettet.

Departementets kommunikasjonsenhet viste til tidligere svar.

Til høsten er det duket for debatt om saken i Stortinget. Ansvarlig for konge-pengene i Stortinget Per Olaf Lundteigen (Sp) har varslet at han ikke er positiv til Sanners forslag.

- Hoffet må slutte å gjøre drift- og vedlikeholdsarbeid der uten at det skrives fakturaer til eierne, altså de kongelige, sa Lundteigen.

- Sanner sitt svar viser bare behovet for å gjøre det jeg nå sier, sa Lundteigen.

Skutle synes en slik debatt kan bli interessant, og skisserer opp et mulig alternativ:

- Et alternativ til dagens skille er at Stortinget kan si «Hei kongehuset, her er en milliard kroner dere kan bruke som det passer», sier Skutle.

12 utleieobjekter

I en epost til Dagbladet opplyser Slottet via kommunikasjonssjef Marianne Hagen at det er en «skjønnsmessig vurdering som ligger til grunn for dagens praksis», som innebærer at «staben på Skaugum utfører administrasjon og vaktmestertjenester på utleieobjektene».

På Skaugum gård er det 11 boenheter som blir leid ut, opplyser Slottet.

- Hytta på Flatholmen leies ut. Her følges samme prinsipp som på utleieobjektene på Skaugum.», skriver Hagen videre.

Til sammen hadde kronprinsen leieinntekter på over 1,4 millioner kroner i fjor.