Kronprinsesse i kongens klær

Slik har du aldri sett kronprinsesse Victoria av Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vickan, som svenskene liker å kalle kronprinsessen sin, har deltatt på grunnleggende soldatopplæring for utenlandstjeneste de siste tre ukene. Da må selv en kongelig høyhet bytte ut tiara og festkjoler med hjelm, stridsmaling og maskinpistol.

- Vi har lært svært mye, blant annet førstehjelp, patruljering, strekking av sengetøy og skyting. I tillegg har vi hatt teori om håndtering av internasjonale kriser, sier kronprinsessen til Expressen.

Skyting

I dag fikk et 60-tall stort pressekorps følge henne mens hun forbandt en medsoldat, noe som gikk helt etter boka. Men kronprinsessen synes hun sliter litt med skytingen.

- Befalet sier at hvis jeg sikter dit jeg skal, så havner jeg der. Men det er ikke så enkelt. Jeg er ikke flink til å skyte i det hele tatt.

Men befalet ved det svenske forsvarets senter for internasjonal virksomhet, Swedint, roser kronprinsessen opp i skyene.

- Hun er bare ydmyk. Kronprinsessen er en flink skytter. Hun har vært svært dyktig. Dere hørte vel om testresultatet hennes, sier kaptein Lars Wetterskog til Expressen.

Iført fullt stridsutstyr og 15 kilo utrustning løp kronprinsessen én kilometer på fire minutter og 45 sekunder. Det oppfyller nesten kravet til den beinharde jegertjenesten.

Vil forstå

- Forsvaret har mye å lære bort, så jeg håper jeg får delta på flere øvelser. Da jeg besøkte Kosovo i høst, merket jeg at det var viktig å forstå hva de svenske troppene må forholde seg til, sier hun til Expressen.

Uansett hvor dyktig soldat Vickan blir, kommer hun ikke til å slå følge med de 41 andre kursdeltakerne. Mange av dem kommer til å jobbe for de fredsbevarende styrkene, mens en aktiv utenlandstjeneste for Victoria, er helt uaktuelt.

Kronprinsessen klarte nesten kravet til jegertjenesten, da hun løp én kilometer med 15 kilos utrustning på under fem minutter.
Kronprinsesse Victoria av Sverige, bevæpnet med et AK-5 automatgevær og i full kamuflasje. Hun gjennomgår for tiden et av dens svenske hærs treningskurs for internasjonal innsats.
I dag forbandt hun en av medsoldatene, mens både svensk og internasjonal presse fikk både kommentarer og bilder.