FOREDRAGSHOLDER:  Kronprinsesse Mette-Marit holder foredrag om likestilling under sitt opphold i Kuala Lumpur. Foto: Mette Randem/Dagbladet
FOREDRAGSHOLDER: Kronprinsesse Mette-Marit holder foredrag om likestilling under sitt opphold i Kuala Lumpur. Foto: Mette Randem/DagbladetVis mer

Kronprinsessen taler om likestilling i Malaysia

Statsviter Trond Nordby mener hun ikke kan dy seg for å være politisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kronprinsessen holder tale på et seminar om likestilling i Malaysia tirsdag. Statsviter Trond Nordby mener de ikke klarer å dy seg for å være politiske.

Tirsdag ettermiddag skal kronprinsesse Mette-Marit holde tale på et seminar om likestilling i Kuala Lumpur. Ifølge Slottet er det en viktig anledning for kronprinsessen. Hovedmålsettingen med seminaret er å understreke betydningen av kvinners deltakelse i beslutningsprosesser på høyt nivå.

- Kronprinsparet prøver helt klart å bevege seg vekk fra roller der de kun klipper snorer og døper fartøy i champagne. De legger sine roller nå tett opp til, og ofte langt over grensen for hva de egentlig kan tillate seg før det oppfattes som politiske utspill, sier professor i statsvitenskap Trond Nordby til NTB.

Islamisering

Selv om kvinner i Malaysia har opplevd framskritt på en rekke områder de siste femti årene, dominerer tradisjonelle kvinneforestillinger. Økt islamisering de siste årene gjør at utfordringene synes økende. Malaysias kvinneminister, Shahrizat Abdul Jalil, har tidligere sagt at hun støtter sharialovgivning når den brukes klokt og rettferdig.

Samtidig tørster Malaysia etter utenlandske investorer. Flere av disse vegrer seg nå mot å etablere seg i landet på grunn av islamiseringen.

- For Norge som storinvestor kan det være problematisk å bli konfrontert med etiske forhold i land vi handler med, påpeker Nordby.

At kronprinsessen, som skal representere Norge uten å være politisk, taler om likestilling, kan oppfattes som klart signal til Malaysia.

- At hun snakker om likestilling vil neppe ha noen effekt på landets politikk, men det gjøres kanskje for å understreke et norsk engasjement for saken, sier Nordby.

Seremonielt

De kongelige skal være på offisielt besøk i tre dager. Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet opplyser til NTB at kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ble mottatt av statsministeren ved den offisielle velkomstseremonien mandag ettermiddag. Etterpå var paret på audiens hos det malaysiske kongeparet. Mandag kveld deltar kronprinsparet på offisiell middag hos statsministeren.

- Jeg tror det maurer i dem etter å være mer politiske. Men det er ikke mulig å gjøre det som kongelig i Norge. Likevel ser vi at særlig kronprinsen stadig tråkker inn i politiske minefelt med mange ulike meninger. De to er i ferd med å bevege seg over i noe som ligner en president- og førstedamerolle. Sånn sett tror jeg de er i ferd med å gå bort fra den rollen som monarker som kong Harald og dronning Sonja har, sier Nordby.

Frihandelsavtale

Med på besøket er næringsminister Trond Giske (Ap), statssekretærer fra Utenriksdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Olje- og energidepartementet. Giske har vært i møte med den malaysiske visehandelsministeren, ettersom Norge ønsker å få på plass en frihandelsavtale med Malaysia.

- Vi har sett eksempler på at handelsavtaler har ført til både en tredobling og en firedobling av norsk eksport til de land hvor vi får avtale, sier Giske til NRK.


(NTB)


- KLARER IKKE DY SEG: Statsviterprofessor Trond Nordby om foredraget.
- KLARER IKKE DY SEG: Statsviterprofessor Trond Nordby om foredraget. Vis mer