Kronprinsessen tente julegran i London

Fikk hjelp av prinsesse Ingrid Alexandra og Marius.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med god hjelp av prinsesse Ingrid Alexandra og Marius tente kronprinsesse Mette-Marit torsdag kveld den norske julegrana på Trafalgar Square i hjertet av London.

Kronprins Haakon var også til stede, men holdt seg mer i bakgrunnen.

Til tross for et ufyselig vær med en sur vind, hadde et par tusen mennesker funnet veien til den tradisjonelle juletretenningen. Sølvguttene sørget for julestemning med vakker julesang - både på norsk og engelsk.

Treet er en gave til britene som takk for deres hjelp og gjestfrihet under andre verdenskrig.

Tette bånd

- Dette treet symboliserer de tette bånd mellom våre to land, sa kronprinsessen i sin tale, som hun holdt på et prikkfritt engelsk.

- For de fleste av oss symboliserer juletiden håp, forventninger og glede. Men la oss heller ikke glemme alle som ikke har de mulighetene vi har. Alle kan vi bringe lys til andre mennesker, kanskje spesielt i den tiden vi nå er inne i, sa kronprinsessen før hun sammen med Ingrid Alexandra og Marius trykket på knappen som tente det vakre treet.

Prinsesse Ingrid Alexandra hadde for anledningen hvit lue, gammelrosa kåpe, rosa strømpebukse og brune støvletter med hvite dusker, mens mor stilte i elegant blå kåpe og et blått skjerf med sølvpynt.

Seremonien ble nok litt lang for den unge prinsessen som vekselvis satt på fars og mors arm, men da treet var tent og gjestene forlot podiet, vinket hun verdensvant til de mange frammøtte.


Londons vakreste

TENTE JULEGRANA: Kronprinsesse Mette-Marit, godt hjulpet av Marius og en ivrig Ingrid Alexandra, tente julegrana på Trafalgar Square i London i kveld. Foto: Scanpix
TENTE JULEGRANA: Kronprinsesse Mette-Marit, godt hjulpet av Marius og en ivrig Ingrid Alexandra, tente julegrana på Trafalgar Square i London i kveld. Foto: Scanpix Vis mer

Det er 60. gang Oslo kommune gir ei julegran i førjulspresang til London, og gaven blir satt pris på av londonerne. Time Out, magasinet en ikke klarer seg uten skal en holde seg oppdatert over hva som skjer i London, har blinket ut tenningen av julegrana som ukas begivenhet i den britiske hovedstaden.

Magasinet skriver at julegrana er en av de «mest elegante juledekorasjonene i byen», og viser til at treet ikke har noe sponsormerke, og verken er prangende eller fancy.

- Med sine tradisjonelle, hvite lys, er det et fantastisk flott tre, skriver Time Out.


Hundre år

Den 100 år gamle grana rager 21 meter i været, og er den eldste som er sendt til London. Frøet slo rot i Nordmarka omtrent samtidig med at Haakon 7. kom til Norge med sin lille familie, blant dem den daværende britisk prinsesse, senere dronning Maud.

Treet ble felt i Nordmarka 30. november. Det var 26 meter da det ble felt, men ble beskåret til 21 meter for å kunne transporteres trygt på trailer og båt til Storbritannia.


Annen gang

Kronprinsessen tente den norske julegrana også i 2001. Også den gang hadde hun kronprinsen ved sin side. Den gang var det første gang kronprinsparet var på et offisielt oppdrag sammen i Storbritannia. Året etter flyttet kronprinsparet til London, og i 2002 var det kronprinsen som tente julegrana. Han var også med da julegrana ble tent i 1984. Da var hele den daværende kronprinsfamilien på plass i London, og mor Sonja og Haakon og Märtha Louise tente lysene sammen, mens far Harald holdt talen.

Ved 50-årsjubileet for ti år siden var det en bunadskledd dronning Sonja som tente de 500 hvite lysene og stjernen på det norske juletreet.

(NTB)