Kronprinsparet møtte kongehus

Kronprinsparet fikk et levende historisk møte med et gammelt kongehus i Etne i Sunnhordland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lendmann Erling Skakke var født og bodde i Etne. I 1163 fikk han kronet sin 7-8 år gamle sønn Magnus til konge i Norge. Fram til sjøslaget ved Fimreite i Sognefjorden i 1184, da Magnus falt i kamp mot Sverre, ble Norge styrt fra Etne.

Kronprinsparet fikk se et utsnitt av historiespillet «Kongen frå Etne», skrevet av Johannes Heggland. Forestillingen ble vist i et amfiteater som er bygget like ved siden av Etne samfunnshus. Stykket utspiller seg rundt et sjakkbrett der den ene kongen etter den andre faller for fiendens sverd. I strålende solskinn fikk kronprinsparet oppleve den dramatiske kongesagaen sammen med bygdefolket i Etne.

Etter forestillingen fikk kongeparet lunsj i et stor telt der det også var dekket til 1.500 andre personer. Ifølge ordfører Amund Enge er det første gang i Norge at det er holdt en slik bygdelunsj.

Det ble servert et nyutviklet lokalt produkt, lakserull, og fiskesuppe laget på denne råvaren. I tillegg fikk kronprinsparet fisk og chips, for å venne dem til kosten som de det kommende året vil få i England.

Det historiske sto også sentralt da Mette-Marit og Haakon besøkte Stødle kirke, som Erling Skakke bygget som sitt private kapell. Sogneprest Jens Olav Mæland viste kronprinsparet rundt i kirken og fortalte dem om den omfattende kirkebygging over hele landet som skjedde i kong Magnus sin regjeringstid.

Kronprinsparet besteg også den gamle gravhaugen med bautastein og hadde derfra et storslått utsyn over Etne-bygden.

Kronprinsparet ble fraktet fra Norheimsund til Etne med Sjøforsvarets motortorpedobåt Ørn. Kronprinsen styrte selv båten da den la til kai i Etne. Han har ikke glemt de kunnskaper han lærte på Sjøkrigsskolen i Bergen.

(NTB)

<B>TILSKUERE: Kronprinsparet på amfiscenen i Etne hvor de fikk se det lokalhistoriske spillet «Kongen fra Etne».
TIL SJØS: Kronprinsparet ble fraktet i en av sjøforsvarets MTB'er til Etne. Båten var den samme som kronprins Haakon tjenestegjorde på i militæret. Mange mennesker hadde tatt turen til kaia i Etne for å ta i mot kronprinsparet.