Kronprinsparet satt i arbeid

Kronprinsparet ble svært imponert over nivået da de besøkte Den norsk-russiske videregående skolen i Moskva torsdag. Men de unge elevene ved skolen var ikke mindre imponert over å få besøk av kongelige gjester fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

16-åringen Sergej Birnzov var blant dem som ventet i nervøs spenning før kronprinsparet kom.

- Jeg har vært i Norge to timer, sa han begeistret på litt stotrende norsk før han ble irettesatt av en medelev: -To ganger heter det, sa 17-åringen Dasja Derkatsch, som er datter av en tidligere russisk ambassadør i Norge og har valgt skolen for å følge opp norskkunnskapene fra sin tidlige ungdom i Oslo.

Russisk og norsk

Den norsk-russisk videregående skolen (NRVS) i Moskva ble opprettet ved Skole 335 i den sørøstlige bydelen av Moskva i 1994. Skolen underviser i norsk som andrespråk fra 9. til 11. klassetrinn, og flere av elevene har vært utvekslingsstudenter i Norge. For tiden er fire norske ungdommer fra Tromsø elever ved skolen for å lære russisk.

Internett, norske bøker og aviser, blant dem lettlestavisen Klar Tale, brukes i undervisningen, og de viderekomne elevene har startet sin egen Vikingklubb for å praktisere norskkunnskapene i biblioteket etter skoletid.

Skolen samarbeider spesielt med Skedsmo videregående skole i Akershus.

Imponert

- Jeg er veldig imponert over hva dere har fått til her, sa kronprinsesse Mette-Marit i sin takketale etter omvisning og musikalsk underholdning.

I talen kom hun også inn på hvor verdifullt det er at flere norske ungdommer lærer seg russisk., og at russiske ungdommer lærer seg norsk.

- Dermed bygges det bruer over tidligere kulturelle kløfter og det skaper gjensidig forståelse, sa kronprinsessen.

Gaver

Kronprinsparet plantet en vennskapsbjørk fra Norge utenfor skolebygningen og fikk selvsagt også gaver med seg hjem, blant annet en flott matrusjka-dukke, den mest populære russiske suveniren. Det spesielle med denne dukken er at den er dekorert med en inskripsjon på norsk «Til minne om besøket på norsk-russisk videregående skole».

Torsdag kveld reiste kronprins Haakon videre til Murmansk, mens kronprinsessen ble igjen i Moskva for «privat arrangement».

- Men jeg kan røpe så pass mye at jeg skal en tur tilbake til Kreml, svarer kronprinsessen på spørsmål fra NTB.

Kronprinsparet uttrykte stor begeistring for omvisningen i Kreml tidligere på dagen torsdag.

(NTB-Wibecke Lie)

<B>FRAM MED SPADEN:</B> Kronprinsparet plantet tre utenfor den videregående skolen i dag.
...Fikk se danseunderholdning.
Og fikk selvfølgelig blomster fra en liten, russisk pike.