STORTINGET OG SLOTTET: Medlem av utdanningskomiteen Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener kronprinsparet tråkket inn i en opphetet debatt om kommersielle krefters plass i norsk skole, ved å støtte og markedsføre slike selskaper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STORTINGET OG SLOTTET: Medlem av utdanningskomiteen Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener kronprinsparet tråkket inn i en opphetet debatt om kommersielle krefters plass i norsk skole, ved å støtte og markedsføre slike selskaper. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kronprinsparets fond:

- Kronprinsparet tråkket inn i en veldig betent politisk debatt

Ap og SV reagerer på at Kronprinsparets fond har støttet private selskaper som selger produkter til grunnskoler. Men Frp støtter kronprinsparet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kronprinsparets fond har gitt over fem millioner kroner i støtte til aksjeselskaper som selger aktiviteteter og undervisningstjenester til grunnskoler. Både Utdanningsforbundet og Skolederforbundet er kritiske til fondets rolle.

«Satsingene Kronprinsparets fond yter støtte til bidrar til feil samfunnsutvikling» Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Dagbladet.

Nå får de følge av politikere på Stortinget.

- Kronprinsparet tråkket inn i en veldig betent politisk debatt om kommersielle aktører i skolene våre, når de markedsfører noen konkrete kommersielle aktører inn mot grunnskolen, sier stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) til Dagbladet.

- Og det bør de være forsiktige med, sier Solberg, som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

I slutten av oktober skrev Dagbladet om hvordan fondet hemmeligholder giverne av totalt 8,6 millioner kroner. Fondet har også fått penger av bedrifter som kronprinsparet kastet glans over med andre offisielle besøk. To kommersielle aktører opplyste at pengegaver til fondet ble gitt fordi at kongelige stilte opp hos dem. Både fagfolk og politikere var kritiske til praksisen.

Nå er det bruken av de innsamlede pengene som vekker oppsikt.

FÅR KRITIKK: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Feil samfunnsutvikling

- Satsingene Kronprinsparets fond yter støtte til bidrar til feil samfunnsutvikling, ved at private virksomheter blir sentrale i å løse skolenes kjerneutfordringer, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Dagbladet.

Solberg er bekymret for at viktige deler av skolers tilbud blir avhengig av betaling til kommersielle aktører.

- Alle skoler skal ha gode undervisningsopplegg og trivselstiltak, uavhengig av kommunens økonomi. Skole skal ikke være butikk. Arbeiderpartiet er opptatt av en god offentlig fellesskole. Gode ideelle initiativ skal slippe til, men disse to selskapene drives kommersielt. Dette er en utvikling for norsk skole som er i motsatt retning av det vi ønsker, sier Solberg.

Harde fronter

Debatten om kommersielle selskapers rolle i norske skoler er en av de hardeste mellom høyre- og venstresiden på Stortinget og dominerer ofte i valgkamper.

Leder av utdanningskomiteen på Stortinget, Roy Steffensen (Frp), er fornøyd med at skolene kan velge tilbud fra private selskaper.

- Hvis rektorer mener at dette er verdifullt og bidrar til gode resultater, så har jeg ingen problemer med at de velger å bruke penger på dette. Jeg ingen problemer med at fondet velger å støtte disse to selskapene, sier Steffensen til Dagbladet.

- Hva tenker du om kritikken?

- De kongelige skal være hele Norges statsledere og bør styre klar av politiske betente saker. Kronprinsparet får selv avgjøre hvorvidt det er smart for dem å engasjere seg i spørsmål som miljø, klima, innvandring eller private aktører i skolen, sier Steffensen.

FRP: Roy Steffensen (Frp) leder utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
FRP: Roy Steffensen (Frp) leder utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Tause om kritikk

Dagbladet har stilt følgende spørsmål til kronprins Haakon:

- Er det uproblematisk at du som tronarving og framtidig statsleder markedsfører tjenestene fra enkelte private selskaper til offentlige skoler?

Spørsmålet er ikke besvart.

Dagbladet har også bedt fondet om svar på kritikken fra stortingsrepresentantene.

Kritikken er ikke besvart, men fondet skriver i en pressemelding at lønnsnivået i selskapet har vært et tema i samtaler mellom partene. Under et styremøte i går besluttet fondet og selskapene at støtten og samarbeidet med Trivselsleder AS og Lærervikaren AS avsluttes ved nyttår. (Se undersak nederst i artikkelen).

- Det er positivt at fondet tar et slik grep, sier Solberg (Ap) til Dagbladet.

Millionoverskudd og lønn

De to selskapene fondet støtter er Trivselsleder AS og Lærervikaren AS. Kjartan Eide (45) er daglig leder i begge selskapene.

Trivselsleder AS har ti ansatte. I fjor fikk Eide 1,8 millioner i lønn, bonus og godtgjørelser fra selskapet. I tillegg til en ekstra pensjonsinnbetaling på 104 000 kroner. Eide har nå en årslønn på 1,5 millioner kroner.

- Jeg reagerer også på lønnsnivået i selskapet, som er langt over det man finner i skolesektoren. Det er negativt at selskaper som tilbyr tjenester til skolen henter ut store lønnsmidler, som kunne vært brukt på en bedre skole, sier Solberg.

Trivselsleder AS har i flere år gått med solide overskudd og lagt seg opp 6,4 millioner kroner i egenkapital.

Eide skriver til Dagbladet at hvor godt selskapet drives er relevant for hans lønnsnivå. I oppstarten fra 2008 til 2012 fikk han utbetalt langt mindre, og et snitt på 370 000 kroner i året.

- Vi justerer eventuelt lønnsnivået på leder ned for kommende år dersom selskapet ikke drives like godt, skriver han til Dagbladet.

Lærervikaren AS går fortsatt med underskudd og Eide tar ikke ut lønn fra selskapet.

KRONPRINSPARETS FOND: Styremøte i Kronprinsparets fond i Oslo. Styreleder Odd Christopher Hansen til venstre, kronprinsparet er styremedlemmer og grunnleggere av stiftelsen. Olav Selvaag (nr to fra venstre) er ikke lenger medlem av styret. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
KRONPRINSPARETS FOND: Styremøte i Kronprinsparets fond i Oslo. Styreleder Odd Christopher Hansen til venstre, kronprinsparet er styremedlemmer og grunnleggere av stiftelsen. Olav Selvaag (nr to fra venstre) er ikke lenger medlem av styret. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Fordel med Kronprinsparet

I tillegg til penger, hjelper også Kronprinsparets fond tiltakene de støtter med å vokse og utvikle seg, ifølge årsrapportene.

Fondet jobber også for at de «blir enda mer synlig i offentligheten».

Kronprins Haakon og Mette-Marit har flere ganger stilt opp på skoler og arrangementer med elever og lærere for å støtte Trivselsleder, som også er omtalt i årsberetningen fra Det kongelige hoff og i en rekke pressemeldinger.

MARKEDSFØRING: Kronprinsesse Mette-Marit og fondet har bidratt til å gi Trivselsleder AS og deres virksomhet oppmerksomhet i media og på skoler. Her på Runni ungdomsskole på Årnes i Akershus Daglig leder Kjartan Eide til høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MARKEDSFØRING: Kronprinsesse Mette-Marit og fondet har bidratt til å gi Trivselsleder AS og deres virksomhet oppmerksomhet i media og på skoler. Her på Runni ungdomsskole på Årnes i Akershus Daglig leder Kjartan Eide til høyre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Fondet har lenge profilert Lærervikaren AS på sine nettsider og i pressemeldinger. Også dette selskapet trekkes fram i årsberetningen for Det kongelige hoff. Fondet har støttet Lærervikaren AS med 3,5 millioner kroner de to siste årene.

I et intevju med Dagbladet, har forbundsleder i Skolelederforbundet Solveig Hvidsten Dahl understreket viktigheten av at ledere ikke opplever press for å kjøpe produkter fra enkeltselskaper.

- Når det gjelder støtten fra Kronprinsparets fond, er jeg overrasket over at de har markedsført enkelte kommersielle aktører inn mot grunnskolen. Det må være en klar fordel for selskapene å ha Kronprinsparet med på laget i markedsføringen. Sett i lys av den politiske debatten om kommersielle aktører i skolen, synes jeg der er spesielt at fondet har valgt å støtte enkeltaktører, sier Solberg (Ap).

Avvsier fordeler

Daglig leder Eide ser det annerledes.

- Har Trivselsleder AS fått noen markedsfordeler som følge av oppmerksomheten og markedsføringen fondet har bidratt med?

- Nei, vi oppfatter kun at rektorene og skolene er opptatte av hva som fungerer for å skape trivsel, inkludering og aktivitet i skolegården, samt hva som fungerer mot mobbing, skriver Eide til Dagbladet.

Han skriver også at «de færreste vet vel om samarbeidet» mellom fondet og Lærervikaren AS.