Kronprinsparet valgte kong Olavs dåpskjole

Alle kong Olavs etterkommere er døpt i en dåpskjole fra 1920, men kronprinsparet valgte kong Olavs dåpskjole fra 1903 til prinsesse Ingrid Alexandra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den senere kong Olav ble døpt Prins Alexander Edward Christian Frederik i denne dåpskjolen på Sandringham slott 11. august 1903. Dåpskjolen er ikke brukt siden. Den ble satt i stand til den store utstillingen på Slottet sist sommer i anledning hundreårsjubileet for kong Olavs fødsel.

Det mest tradisjonelle valget ville vært kjolen som ble sydd av kronprinsesse Märthas mor, prinsesse Ingeborg, i 1920. Alle dåpsbarnas navn er brodert på kjolen, og lille Maud Angelica var den som brukte den sist.

Ny dåpslue

Et tredje alternativ var å få sydd en ny dåpskjole som kunne dannet grunnlaget for en helt ny tradisjon i kongefamilien, slik danske prins Joachim og prinsesse Alexandra gjorde i forbindelse med dåpen for sin prins Nikolai i 1999.

Men kronprinsparet valgte kong Olavs dåpskjole i fint, nesten gjennomsiktig bomullslerret. Den er pyntet med sydde biser (smale legg sydd inn i stoffet), kniplete blonder og smale silkebånd. Ftret er i tynn hvit silkesateng.

Dåpsluen er sydd til prinsessens dåp etter modell av dåpsluer fra samme tidsepoke som dåpskjolen. I luen er det benyttet stoff med historisk tilknytning til kongefamilien.

Tyll fra brudekjolen

Luens hoveddel er laget i kremfarget silkeorganza, et lett gjennomsiktig stoff. Et silkeorganzastoff etter kong Olavs mormor Dronning Alexandra, med hennes monogram, er klippet inn i luens sirkel på issen. Et lag med silketyll fra kronprinsessens brudekjole ligger mellom silkeorganzaen og blondestoffet med jugendkniplinger. Blondestoffet og kniplingene er stoffmateriale fra dronning Maud og kong Olavs barndom.

Båndene i luen er laget av kanter på jugendkniplingene som er dekorert med smale silkebånd, som også går igjen i selve dåpskjolen. Blondekanten i front er laget av silkeorganza.

(NTB)