BESØKTE GROUND ZERO: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon besøkte Ground Zero i New York i dag. Nr 2 t.h.: arkitekt i Snøhetta Kjetil Thorsen. Foto: Randi Fuglehaug / Dagbladet
BESØKTE GROUND ZERO: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon besøkte Ground Zero i New York i dag. Nr 2 t.h.: arkitekt i Snøhetta Kjetil Thorsen. Foto: Randi Fuglehaug / DagbladetVis mer

Kronprinsparet var i New York da terrorister slo til i 2001

I dag fikk de et spesielt gjensyn med Ground Zero.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NEW YORK (Dagbladet):
- Det er spesielt å være tilbake på Ground Zero, sa kronprins Haakon da han sammen med kronprinsesse Mette-Marit møtte norsk presse inne på World Trade Center-tomta i dag tidlig.

- Det er både fint å se at det nå bygges opp igjen og reflektere rundt alt som skjedde her.

Kronprinsparet var på bryllupsreise i New York og befant seg på Long Island da terrorangrepet mot World Trade Center skjedde 11. september 2001. De forteller at de i likhet med folk hjemme i Norge fulgte nyhetsutviklingen på tv.

- Skjøre - Vi hadde den samme følelsen som de fleste andre rundt om i verden, følelsen av at vi er skjøre, sier kronprinsesse Mette-Marit.

- Det var dramatisk for veldig mange uansett hvor man var, men det var jo litt spesielt siden vi var på bryllupsreise og siden vi var så nær. Våre tanker gikk jo først og fremst til de som omkom her og til familiene deres.

Også kronprinsessen syntes det var sterkt å være tilbake på Ground Zero.

- Det som er spesielt med å være her i dag, er den følelsen av ydmykhet man får. Jeg hadde ikke trodd at den følelsen skulle være så sterk her fremdeles, men det er den, sier hun.

Imponert over Snøhetta Kronprinsparet fikk omvisning av Kjetil Thorsen og Craig Dykers fra det norske arkitektbyrået Snøhetta, som har designet velkomstsenteret til The National September 11 Memorial & Museum på Ground Zero. De kongelige var rause med godordene om den norske innsatsen, og tror bygget som er i ferd med å reises vil bli et viktig kulturbygg.

- Det er utrolig flott at de har klart å gjennomføre prosjektet, siden det er så mange andre i området som har blitt stoppet. Jeg blir stolt av å være nordmann, sier kronprins Haakon.

Kronprinsesse Mette-Marit er ikke overrasket over at folk fra hele verden får oppleve Snøhetta-design når minnemuseet åpner i 2012.

- Det er klar at dette er en stor bragd for et relativt lite arkitektbyrå fra Norge, men Snøhettas arkitektur sier noe om hvorfor de får det til. De opptatt av å bygge ting i forhold til området rundt, og de er opptatt av den følelsen folk har når de kommer dit. Det synes jeg operahuset i Norge er et utrolig godt eksempel på, hvor opera, som egentlig er langt fra noe folkelig kulturuttrykk, blir et av Oslos mest besøkte steder fordi du kan gå og se på taket. Jeg blir glad hver gang jeg kjører forbi operahuset, for det er alltid så masse folk der.

- Vår generasjon vil alltid huske dette Kronprinsen liker at man i planleggingen av minnetomta har tatt vare på elementer fra World Trade Center, uten å dvele for mye ved det tragiske.

- Det er viktig å finne den riktige balansen, å minnes det som har skjedd, men være et fungerende og hyggelig sted å være for framtiden, sier han.

- 11. september er en hendelse som alle husker, som har vært med på å forme mye av hvordan vi tenker om alle ting. Alle historiene herfra er viktige for amerikanerne i forhold til alt det viste av omtanke for dem som var på redningsaksjonene og hvordan man bearbeidet sorgprosessen her i New York. Dette er en viktig verdensbegivenhet som vår generasjon alltid kommer til å huske.

Kronprins Haakon ville imidlertid ikke reflektere over at det som har skjedd på Ground Zero, er grunnen til at Norge er i krig.

- Hvilke politiske prioriteringer som tas i forhold til Afghanistan, overlater jeg til politikerne.