Kronprinsparets fond vurderer mer åpenhet om pengegivere

Fikk kritikk for å hemmeligeholde givere av 8,6 millioner kroner. Nå skal fondets styre, der kronprinsparet sitter, diskutere mer åpenhet. På et lukket styremøte.

ÅPENHET PÅ DAGSORDEN: Styreleder Odd Christopher Hansen i Kronprinsparets fond, sammen med kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
ÅPENHET PÅ DAGSORDEN: Styreleder Odd Christopher Hansen i Kronprinsparets fond, sammen med kronprinsesse Mette-Marit.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Styreleder Odd Christopher Hansen i Kronprinsparets fond varsler at styret nå skal se på åpenheten rundt samarbeidspartnere og personer som gir pengegaver til fondet.

På seks år har Kronprinsparets fond fått over 32 millioner kroner fra næringslivet og privatpersoner.

I slutten av oktober skrev Dagbladet om hvordan fondet hemmeligholder giverne av totalt 8,6 millioner kroner. I samme artikkel framkom det at fondet har fått penger av bedrifter som kronprinsparet kaster glans over med andre offisielle besøk. To kommersielle aktører opplyste at pengegaver til fondet ble gitt fordi at kongelige stilte opp hos dem.

EGNE LOKALER: Kronprinsparets fond holder til i fasjonable Madserud allê 34 i Oslo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
EGNE LOKALER: Kronprinsparets fond holder til i fasjonable Madserud allê 34 i Oslo.
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

- Åpenhet og integritet

Fondet bidrar med penger og kompetanse til prosjekter for ungdom.

- For å lykkes i dette arbeidet, er vi opptatt av å sikre at Kronprinsparets Fond møter de forventninger som i dagens samfunn stilles til åpenhet og integritet i alle ledd av vår virksomhet. På denne bakgrunn mener vi at åpenhet om våre samarbeidspartnere og givere er et viktig tema, skriver Hansen i en epost til Dagbladet.

Kronprinsparet er stiftere, styremedlemmer og sitter i valgkomiteen. De opptrer også på fondets vegne i offentligheten.

Fondet har ikke villet svare på om noen av de «private giverne» bak gavene på tilsammen 8,6 millioner kroner jobbet for bedrifter som kronprinsparet har besøkt. Ei heller om de har stått på Kapitals liste over Norges 400 rikeste de siste sju årene. Begrunnelsen for hemmeligholdet var hensynet til givernes personvern.

Fikk kritikk

Hverken i årsrapporter, på nettsider eller i regnskapene lister fondet opp giverne sine eller pengegavene. Etter henvendelser til fondet fikk Dagbladet lister over bedrifter og offentlige institusjoner som ga pengegaver. Store beløp var ikke redegjort for, men sortert under merkelappen «private givere».

En rekke fremtredende fagpersoner og stortingspolitikere var kritiske til praksisen.

- Samrøret av offentlige, private og kommersielle interesser er veldig betenkelig og uheldig av flere årsaker. Det sender uheldige signaler til samfunnet og innbyggerne om at triksing, miksing og bruk av bekjentskaper er greit, sa jusprofessor Hans Petter Graver.

- Fondene selv, eller Slottet, kan enkelt legge ut en liste der man ser hvilke bedrifter og enkeltpersoner som bidrar med penger til fondene. Så må de som gir penger være innforstått med at disse donasjonene er det åpenhet om, sa stortingsrepresentant Rigmor Aasrud (Ap) til Dagbladet.

Slottet, fondet og bedrifter som har gitt penger har avvist kritikken.

Men i slutten av november skal styret i Kronprinsparets fond behandle et saksframlegg om åpenhet framover fra administrasjonen.

- Hvorvidt vi konkluderer endelig i det første møtet, eller om vi trenger videre diskusjon, vet jeg ikke nå, skriver Hansen til Dagbladet.

Lukket møte

Pressen har tidligere fått være tilstede på styremøte i fondet og ta bilder. Dagbladet har spurt om å få dekke styremøtet der åpenhet er på agendaen.

- Styremøtene i Kronprinsparets Fond er ikke åpne, og det vil ikke bli lagt opp til et pressemøte i tilknytning til styremøtet, skriver Hansen.

Inntekter merket i blått er fra givere fondet hemmeligholder. Grafikk: Guro Lindahl Flåthen/Dagbladet
Inntekter merket i blått er fra givere fondet hemmeligholder. Grafikk: Guro Lindahl Flåthen/Dagbladet Vis mer

FAKTA: KRONPRINSPARETS FOND

  • Stiftelsen Kronprinsparets humanitære fond ble opprettet av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i 2001 i anledning deres bryllup.
  • Fondet endret navn i 2012 til Kronprinsparets fond. Retningslinjer for tildelinger fastsettes av styret. Kronprinsparet sitter i styret sammen med flere andre.
  • Styreleder er Odd Christopher Hansen. Kronprinsparet og to hoffansatte utgjorde valgkomiteen i år. Fondet har tre egne ansatte.
  • De siste seks årene har formålet med fondet vært å hjelpe ungdom som faller utenfor.
  • Fondet er omtalt i over 2000 medieoppslag og er en sentral del av kronprinsparets arbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer