Kronprinsparets fondspenger havnet i tobakksselskap

- Vi er de første til å beklage dette.

INVESTERTE I TOBAKK: Penger fra kronprinsparets havnet hos verdens største tobakksselskap da de skulle flyttes fra et fond som investerte i flere gruve- og oljeselskaper. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
INVESTERTE I TOBAKK: Penger fra kronprinsparets havnet hos verdens største tobakksselskap da de skulle flyttes fra et fond som investerte i flere gruve- og oljeselskaper. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tobakksselskapet Philip Morris er utestengt fra Oljefondets portefølje, men en slump penger fra kronprinsparets humanitære fond ble indirekte plassert i selskapet.

I flere år sto 4,5 millioner av fondets penger i et aksjefond hos Nordea som eide aksjer i selskaper som blant annet ble beskyldt for uetisk drift og for å skade miljøet. Da pengene skulle flyttes, havnet de i et nytt Nordea-fond. Dette eier igjen andeler i et amerikansk fond som investerer i blant annet Philip Morris, skriver E24.

- Hvis våre midler har vært investert i selskap som ikke holder den etiske standarden vi skal ha, er vi de første til å beklage dette, sier daglig leder Solfrid Flateby i Kronprinsparets Fond til VG og E24.

Hun sier stiftelsen er «i tett dialog» med Nordea og vurderer ulike tiltak.

- Via Nordea og deres investering i aksjefondet Nordea North America er litt over 50.000 kroner av våre midler investert i Philip Morris, noe vi synes er svært beklagelig, skriver Flateby i en epost.

Kronprinsparets humanitære fond er stiftet med utgangspunkt i en folkegave fra regjeringen på 4,5 millioner kroner som kronprinsparet fikk da de giftet seg. Fem år senere fikk de ytterligere 4,6 millioner som ble plassert i fondet.

(NTB)