Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kroppsbyggere møtt av politiet - 21 siktet for dop

- Må røyke hasj for å sove. Blir urolig av kroppsbyggerdop.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I alt 21 av deltakerne i det landsomfattende kroppsbyggerstevnet Sandefjord Open er siktet for brudd på legemiddelloven før konkurransen startet i Hjertnes kulturhus i formiddag.

En av deltakerne fortalte uoppfordret at han hadde røykt hasj for å sove. Han forklarte at han ble urolig i kroppen og hadde søvnproblemer på grunn av dop han brukte i forbindelse med kroppsbygging.

I en lenge planlagt aksjon vinket sivilkledd politi 21 av de 270 påmeldte deltakerne til side for urinprøve da de skulle registrere seg i går for det som på fagspråket heter bodybuilding- og fitnesstevne, melder Sandefjords Blad.

- De fleste navnene hadde vi på en liste etter tips og undersøkelser av treningsmiljøer de tilhører. I tillegg plukket våre trente tjenestefolk i tillegg ut tre-fire deltakere med tegn og symptomer på bruk av ulovlige stoffer. Aksjonens formål har vært å sjekke for stoffer som er ulovlige etter norsk lov og som i hovedsak sorterer under anabole steroider. Vi hadde grunnlag for å sjekke mange flere, blant annet for ulovlige veksthormoner, sier politistasjonssjef i Sandefjord, Brian Jacobsen, til Dagbladet.

Tre av de 21 siktede er kvinner.

Ideelt: Ikke politiets oppgave

Politiets stasjonssjef understreker at aksjonen ikke var rettet mot arrangøren av Sandefjord Open. Politiet i Vestfold-byene gjennomfører det de kaller holdningsaksjoner i treningsmiljøer som ikke er tilknyttet Antidoping Norge.

- Det bør ikke være politiets oppgave å drive slik kontroll. Det er sporten selv som bør drive selvjustis. I helgens aksjon er våre tjenestefolk blitt tatt godt i mot av arrangøren, og de som ble vinket til side oppførte seg fint.

- BØR IKKE VÆRE POLITIOPPGAVE: Politistasjonssjef Brian Jacobsen i Sandefjord. Foto: Politiet.
- BØR IKKE VÆRE POLITIOPPGAVE: Politistasjonssjef Brian Jacobsen i Sandefjord. Foto: Politiet. Vis mer

- Det vil gå noen uker før alle prøvene er analysert ferdig ved dopinglaboratoriet på Oslo universitetssykehus, sier politistasjonssjefen i Sandefjord.

Studenter ved Politihøgskolen har i forkant jobbet sammen med Sandefjords kommunes koordinator for forebyggende kriminalitet og det lokale politiet.

Anabole steroider

Legemidlene og anabole steroider som urinprøvene skal sjekkes for, er ulovlige etter norsk straffelov - også for eget bruk. Der kom det et lovforbud i 2013.

Tre av de 21 som avla urinprøve - alle unge menn - innrømmet å ha brukt ulovlige stoffer og vedtok forelegg på stedet på mellom 4000 og 7000 kroner.

- Disse tre og en fjerde deltaker er bortvist fra stevnet av politiet. Arrangøren avgjør selv om de andre får delta, sier politistasjonssjef Brian Jacobsen.

En av deltakerne som ble vinket til side, er under etterforskning i et annet politidistrikt for samme forhold.

- De fleste ville ikke si noe om de har brukt ulovlige midler før resultatene av prøvene kommer. Det er de i sin fulle rett til. Og noen sa at «dere vil nok finne noe», sier Jacobsen.

Arrangøren: - Velkommen

- Vil nye forelegg bli på samme nivå som de tre fra fredag hvis prøvene viser ulovligheter ?

- Det er for tidlig å si. I tilfellene fra i går er det inkludert en rabatt for å ha hjulpet politiet. Forelegg som ikke blir godtatt går til rettsvesenet etter vanlig prosedyre, sier politistasjonssjefen.

Stevnearrangør Geir Hansen er positiv til politiets kontroller.

- Det er fint at de tar tak i dette. Det er jo forebyggende arbeid. Sandefjord Open er stort for hele fitness-miljøet og for byen, sier Geir Hansen til Sandefjords Blad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!