Kroppstemperatur 14 grader - overlevde!

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Den svenske kvinnelige legen falt i ei breelv under en skitur i Fagernes-fjellet ved Narvik. Da hun ble reddet opp etter 40 minutter var hun nedkjølt til utrolige 14 grader - over 20 grader under normal kroppstemperatur!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen ligger fortsatt på Regionsykehuset i Tromsø. Hun skal være bevisst og blir gradvis bedre.

- Hun ble sterkt nedkjølt under isen og hadde en kropps-temperatur på 14 grader da hun ble reddet, opplyser sykeshusdirektør Terje Nilssen ved Narvik sykehus.

Utrolig nok overlevde den 29 år gamle kvinnen. Den 20. mai i år var hun på skitur i fjellet sammen med to legekolleger ved Narvik sykehus. De tre fulgte et elveleie nedover fjellsida da kvinnen gikk gjennom isen og ble sittende fast.

Hun ble liggende under et fossefall, med hodet og kroppen under vann.

Redningsmann Ketil Sing-stad var den første som kom til stedet. Han forteller at kvinnen ikke kan ha ligget mer enn 40 minutter under vann.

Satt fast

- Vi ble møtt av to fortvilte og maktesløse kolleger. Det var et svært vanskelig arbeid å få henne løs. Hun hadde 20 centimeter stålis over seg. Vi fikk festet et tau men ikke trukket henne ut, hun satt fast i åpningen med skiene. Det var bratt og sterk strøm i vannet. Vannet var ekstremt kaldt. Til slutt klarte vi å bryte oss gjennom i et lite hull og få henne opp. Turkameratene må berømmes. De har holdt fast i skiene og skoene hennes slik at hun ikke skulle drive videre nedover elva, sier Singstad.

Helt siden ulykken har hun befunnet seg på intensivavdelingen ved Regionsykehuset i Tromsø. Her overvåkes hun døgnet rundt av helsepersonell.

Sykshusdirektør Terje Nilssen og resten av de ansatte ved Narvik sykehus kan knapt tro det er sant at arbeidskameraten er i live.

- Det er helt fantastisk at hun overlevde. Spørsmålet alle nå stiller seg er hvilket funksjonsnivå hun havner på, sier Nilssen til Dagbladet.

På grensen

Overlege Kjell Olavsen ved Regionsykehuset i Tromsø beskriver temperaturen som helt på grensen av hva et menneske kan overleve.

- Alle organene i kroppen har vært utsatt for en ekstrem påkjenning når kroppstemperaturen er så lav. Det går ennå ei stund før vi kan si noe sikkert om hvordan det går med henne, sier Olavsen til avisa Fremover.

- 14 grader er en ekstremt lav temperatur. Det kan være vanskelig å måle temperaturen når kroppen er så nedkjølt og stiv, sier professor Randi Reinertsen ved SINTEF Unimed i Trondheim.

I dag kan ingen slå fast om kvinnen får varige skader.