- Krotia-serbere trenger ikke beskyttelse

Serbere i Øst-Slavonia har ikke behov for beskyttelse, og de fyller ikke kravene til opphold på humanitært grunnlag i Norge. Det er konklusjonen fra den norske delegasjonen som har undersøkt serbernes situasjon i Øst-Slavonia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Delegansjonen er imidlertid åpen for at det kan være enkelte unntak, og at hver søknad derfor må vurderes med utgangspunkt i den enkeltes situasjon.

Delegasjonen som besto av representanter fra Justisdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Utenriksdepartementet, Utlendingsdirektoratet og Flyktningerådet var i Kroatia for å undersøke forholdene for serbere i Øst-Slavonia før helgen.

Stor pågang

Siden nyttår har Norge hatt en del pågang av serbere fra dette området. Serberne har hevdet at de er forfulgt i hjemlandet, og har søkt om opphold i Norge. Den norske delegasjonen har vært i kontakt med både serbere, kroater og internasjonale hjelpeorganisasjoner som er i landet.

Til tross for at delegasjonen konkluderer med at serberne ikke trenger beskyttelse, mener den at serberne har det vanskelig, og at årsaken til at serberne forlater Øst-Slavonia er sammensatt.

- Det er en vanskelig økonomisk situasjon i området, og når serberne blir utsatt for diskriminering gjennom administrative tiltak, rammes serberne hardere enn kroater. Serbere utsettes dessuten for trakassering som skaper utrygghet. Og når det legges opp til at et større antall kroater skal returnere til Øst-Slavonia, så bidrar det til å øke serbernes frykt for egen framtid, heter det i rapporten fra delegasjonen.