Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krugman: For tidlig å øke rentene

Sentralbanker verden over må motstå fristelsen til å øke rentene nå, sier Paul Krugman, fjorårets nobelprisvinner i økonomi.

ADVARER SENTRALBANKENE: Fjorårets nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman.Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix
ADVARER SENTRALBANKENE: Fjorårets nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman.Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Sentralbanker verden over må motstå fristelsen til å øke rentene nå, sier Paul Krugman, fjorårets nobelprisvinner i økonomi.

Bankene må vente til verdensøkonomien viser sterkere tegn til ny vekst og arbeidsløsheten begynner å gå ned, mener Krugman.

- I beste fall har vi flere år foran oss før vi har noe som ligner et rimelig sysselsettingsnivå i de større i-landene, sa nobelprisvinneren på en konferanse i Sør-Korea onsdag.

Han mener det tilsier at de ekstraordinære krisetiltakene må opprettholdes og at rentene holdes nær null i lang tid.

Krugman, som arbeider ved Princeton-universitetet, vant nobelprisen i økonomi i fjor. Han skriver også en spalte i New York Times.

Han kommer med sine kommentarer på et tidspunkt da regjeringer ser lys i enden av tunnelen og har begynt å diskutere såkalte exit-strategier om hvordan krisetiltakene skal avsluttes.

Krugman sier seg bekymret over at stadig flere snakker om å avslutte krisetiltakene, som han mener reddet verden fra en dyp depresjon.

Han er spesielt sjokkert over at noen i USAs sentralbank snakker om å begynne å øke rentene før arbeidsløsheten har begynt å gå ned igjen.

USA bør ikke senke renten før arbeidsløsheten i USA er nede på 7 prosent, noe som ligger minst to år fram i tid, antakelig mye lenger, sier han.

Arbeidsløsheten er nå på 9,8 prosent og stiger fortsatt.

NTB


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling