Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krusifikser i klasserommet er menneskerettighetsbrudd

Dom skaper furore i Italia.

IKKE LOV: Krusifikser i klasserommet er menneskerettighetsbrudd, mener den eurpoeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: REUTERS/SCANPIX
IKKE LOV: Krusifikser i klasserommet er menneskerettighetsbrudd, mener den eurpoeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Den europeiske menneskerettighets- domstolen mener Italia bryter menneskerettighetene ved å ha krusifikser hengende i klasserommene. Dommen har skapt furore i Italia.

Ifølge en lov fra 1920-årene skal det henge krusifikser på italienske skoler, men Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har nå avsagt sin dom over praksisen.

- Tradisjoner

EMD mener krusifiksene på klasseromsveggene innebærer et brudd med skolebarnas religionsfrihet.

Italienske myndigheter sier på sin side at krusifikset ikke er et tegn på katolsk tro, men noe som representerer italienske tradisjoner.

- Ingen, og i hvert fall ikke en ideologisk europeisk domstol, vil lykkes med å utslette vår identitet, sier utdanningsminister Mariastella Gelmini. Italia vil anke dommen fra EMD.

Får bot

Også landets biskoper stiller seg uforstående til dommen. De mener domstolen har oversett at krusifikset har både en religiøs og en kulturell symbolfunksjon.

Det var en italiensk kvinne som brakte saken inn for EMD. Hun klagde på at skolen til barna hennes nektet å fjerne krusifiksene fra klasserommene. EMD har ikke gått til det skritt å beordre Italia til å fjerne krusifiksene, men landet blir bøtelagt.

Ifølge BBC er det 25 år siden katolisismen sluttet å være statsreligion i Italia, men krusifiksene i klasserommene har altså blitt hengende.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media