Kruttsterk og 80

Kari Utne er ikke som andre bestemødre. Sist helg felte hun denne hjorten på 55 kilo. Er det rart mannfolka sperrer opp øynene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er 80-åringen klar med rifla igjen. Mens mange på hennes alder foretrekker strikking i høstmørket, finner man stort sett Kari Utne fra Tysnes i Hordaland ute i skogen. Der venter hun i spenning på hjorten.

-  Jeg går mye i skogen ellers i året, bare for å trene meg opp til sesongen begynner. Det er hjortejakta som er årets høydepunkt, sier Utne til lokalavisa Marsteinen.

Hun ble forelsket i en jaktfrelst mann. Dermed var det gjort - Kari ble gift til et liv med rifle over skuldra. Hun har jaktet rype på Finnmarksvidda og rådyr i Telemarks dype skoger, men hjortejakt på Stolmen i Austevoll er den største lidenskapen. Selv har hun ikke tall på hvor mange dyr hun har felt.

En hjort i året

-  Det har selvsagt vært noen år der jeg ikke har skutt noen hjort, men i snitt har jeg nok skutt en i året.

-  Blir de yngre jaktkollegene imponert?-  Gubbene er uansett bare opptatt av hvor store gevirene er. Men det er jo litt stas når mannfolka blir misunnelig på fangsten min, sier hun.

Elgen er for stor

Hjemme i stua på Tysnes har hun stoppet ut hodene på to av de største hjortene hun har felt. Gevirene teller 13 og 14 tagger. Fryseren hjemme er alltid full av hjortekjøtt av første klasse.

-  Det største dyret jeg har felt var 115 kilo.

-  Er det noen dyr du aldri jakter på?-  Elg. Den er for stor. Jeg liker best dem som er litt mindre.

Selv om Kari etter hvert er blitt en av gutta i jaktmiljøet, savner hun flere damer.

Krystallklart syn

-  Jeg har stilt meg det samme spørsmålet gang på gang. Hvorfor er det ikke flere jenter som jakter? Jeg har nå prøvd alt jeg kan for å få med jentene, sier hun.

Hørselen er ikke like god som den engang var. Men synet er like krystallklart. Jegerprøven tar hun uten problem hvert år. Men å svare på hvor lenge hun kommer til å jakte, vil hun ikke.

-  Jeg kommer nok til å holde på så lenge jeg har lyst. Eller så lenge jaktlaget vil ha meg med, sier hun og drar litt på det.

-  Men det er jakta som holder med ung. Hvorfor skal jeg da slutte?

STOLT JEGER: Denne hjorten på 55 kilo felte Kari Utne forrige helg. - Jakten holder meg ung, sier bestemoren.
RIFLA KLAR: Slik er jaktlaget vant til å se Kari Utne - med kamuflasjejakke og rifle.