Krybbedød kan skyldes bakterier og røyking

Krybbedød kan skyldes bakterier som blir giftige når spedbarn har det for varmt. Røyking under svangerskapet er den hyppigste årsaken til krybbedød. Spedbarn som ligger på magen eller på siden har større dødsrisiko enn barn som ligger på ryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er noen av resultatene som legges fram når nordiske forskere i dag møtes i København for å legge fram resultatet av en stor nordisk fellesundersøkelse om krybbedød.

Ikke for varmt

I utgangspunktet helt uskyldige bakterier som finnes i nese og svelg hos barn og voksne, kan ved temperaturer på over 37 grader bli omdannet til giftstoffer hos spedbarn og føre til døden. Spedbarn skal derfor ikke ha det for varmt når de sover.

 Særlig gjelder dette hvis de er forkjølet og plaget av andre infeksjoner, melder NRK Dagsnytt.

Feber i hjernen

Professor Torleiv O. Rognum ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet sier til NRK Dagsnytt at overoppheting er en viktig faktor ved krybbedød:

  - Vi har påvist et stoff som gir feber i hjernen til de som dør i krybbedød. Halvparten har faktisk like høye nivåer av stoffet som man finner hos barn som dør av hjernehinnebetennelse. Stoffet gir feber og bidrar til at barnet blir for varmt, og det kan være farlig, sier professor Rognum.

 - Det er særlig de helt små barna mellom to og fire måneder som har vært hyppigst rammet av krybbedød. Vi har sett en gledelig reduksjon av dødsfall i den gruppen, som ikke selv er i stand til å sparke av seg tøy, sier Rognum.

Røyking viktigst

Hovedkonklusjonen fra den store befolkningsundersøkelsen er likevel at røyking er den viktigste årsaken til krybbedød, ifølge Aftenposten.

  Professor Lorentz M. Irgens ved Universitetet i Bergen, som har ledet den nordiske studien, fastslår at risikoen for plutselig spedbarnsdød reduseres kraftig hvis moren slutter å røyke under svangerskapet.

  Forskerne oppdaget tidlig en sammenheng mellom barnets liggestilling og dødsrisikoen. Det ble sendt ut advarsler mot å legge spedbarn på magen og på siden. Da foreldre endret barnas sovestilling, ble dødshyppigheten sterkt redusert.

  I 1988 døde 154 barn i Norge i krybbedød. I fjor var tallet redusert til 40 tilfeller, skriver Aftenposten.

 Forskerne mener nå at en stor del av de 40 spedbarn-dødsfallene i 1996 kan skyldes røyking hos barnemoren.

  Studien som dag presenteres i København i dag, har gått over sju år, og bygger på gransking av 250 krybbedødsfall.

(NTB)