Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krybbedødsfall kan være drap

Forskere frykter at så mye som hvert tredje tilfelle av plutselige spedbarnsdødsfall i virkeligheten kan være drap. Norsk ekspertise jobber nå med et prosjekt hvor tilfeller av krybbedød skal etterforskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske eksperter på krybbedød jobber nå med et pilotprosjekt som etter planene først skal gjennomføres på Østlandet. Kripos skal trolig bistå i granskingene.

-En tverrfaglig gruppe skal se på omstendighetene når spedbarn plutselig dør. I andre land gjennomfører de åstedsbefaring etter krybbedødsfall, det ser vi som en mulighet her i Norge også, sier Jens Grøgaard som er medlem i Fagrådet i Landsforeningen til støtte mot krybbedød.

I 25 år har han forsket på krybbedød, i 30 år har han jobbet som barnelege.

Begymret

Grunnen til at fagfolk nå ønsker en ekspertgruppe for å se nærmere på krybbedødstilfellene i Norge, er blant annet studier fra utlandet som viser at en tredjedel av plutselige spedbarnsdødsfall kan være drap eller mishandling. Dette opplyser ekspert på krybbedød, barnelege Jens Grøgaard.

-Antall barn som dør i krybbedød har gått drastisk ned de 10 siste årene, men vi tror at barnedødsfall som følge av mishandling eller drap har holdt seg konstant. Når det gjelder fysisk mishandling av småbarn er mørketallene store, sier avdelingsoverlege Jens Grøgaard ved barneavdelingen på Ullevål sykehus.

De siste åtte årene har tallet på krybbedød-diagnoser gått kraftig ned i Norge. I 1989 ble det registrert 140 tilfeller, mot 40 i fjor.

Basert på nyere amerikansk forskning, foreligger det en antakelse om at en del tilfeller av plutselig spedbarnsdødsfall i virkeligheten er barnedrap. Amerikansk politi har gjenåpnet etterforskningen i en rekke krybbedødssaker ut fra forskernes antakelser om at krybbedød ikke er arvelig og at flere krybbedødsfall i samme familie derfor er mistenkelig.

-Unngå heksejakt

Rettsmedisinsk Institutt i Norge er uenige. De arbeider ut fra en hypotese om at arv spiller en rolle, og har forskningsresultater som understøtter dette, opplyser professor Torleiv O. Rognum til NTB.

Han frykter uheldige ringvirkninger av drapssiktelsen mot Bjarkøy-kvinnen.

-Jeg er veldig bekymret for at denne saken skal spre frykt blant foreldre som har mistet sine barn i krybbedød. Jeg kjenner mange foreldre som har opplevd krybbedødtragedien. Jeg tror noen av disse vil oppleve mediafokuseringen nå, som om man skulle stikke kniver i hjertet på dem. Samtidig som jeg ønsker å styrke granskingen av spedbarnsdød, vil jeg være den siste til å legge sten til byrden for foreldre, sier Rognum.

Når mor dreper

En av årsakene til at foreldre tar livet av sine egne barn kan være «Münchhausen-syndromet». Foreldre skader eller dreper sitt eget barn for å rette oppmerksomheten mot seg selv. I 99 prosent av tilfellene er det mor som er mishandleren. Ofte er det ikke meningen å drepe barnet, men det kan likevel omkomme av mishandlingen.

-At foreldre skader sine barn for å få oppmerksomhet, forekommer også i Norge. Jeg har selv sett eksempler på dette, men vi vet ikke hvor stort omfanget av problemet er, sier barnelege Jens Grøgaard til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!