Terrorangrepet på Sri Lanka:

Kryddermogul mistenkt for å hjelpe sønnene med selvmordsangrep

Den velstående kryddermogulen skal være mistenkt for å ha hjulpet sønnene med terrorangrepet.

SAMMEN MED SØNNEN: Kryddermogulen Mohamed Ibrahim (i midten) ser på sønnen Imsath til høyre i et bilde fra 2016.
SAMMEN MED SØNNEN: Kryddermogulen Mohamed Ibrahim (i midten) ser på sønnen Imsath til høyre i et bilde fra 2016.Vis mer

Torsdag morgen ble det kjent at totalt 76 personer har blitt pågrepet i forbindelse med terrorangrepet på Sri Lanka første påskedag. De koordinerte selvmordsangrepene kostet minst 359 mennesker livet.

Det ble tidlig kjent at to av selvmordsbomberne var et par muslimske brødre. Myndighetene i landet har bekreftet identitetene til åtte av de ni selvmordsbomberne, men har ikke gått ut med navn på disse. I media har brødrene Inshaf og Ilham Ibrahim blitt identifisert som to av selvmordsbomberne.

Nå melder CNN at politiet har pågrepet faren til to av selvmordsbomberne. Han mistenkes for å ha hjulpet sine sønner og dermed ha medvirket i angrepet.

KIRKE: St. Sebastian's kirke i Negombo er av de tre kirkene som ble angrepet. Foto: AP Photo/Chamila Karunarathne / NTB Scanpix
KIRKE: St. Sebastian's kirke i Negombo er av de tre kirkene som ble angrepet. Foto: AP Photo/Chamila Karunarathne / NTB Scanpix Vis mer

Rik på krydder

Brødrenes far, Mohamed Yusuf Ibrahim, ble pågrepet etter angrepene søndag.

Torsdag sa politiets talsperson Ruwan Gunasekera til CNN at brødrenes far er i varetekt, mistenkt for å ha hjulpet sine sønner. Alle medlemmer av familien skal være i varetekt.

Faren er en velstående forretningsmann som driver Ishana Exports. På sin nettside blir selskapet beskrevet som den største eksportøren av krydder fra Sri Lanka siden 2006, skriver The Telegraph.

Torsdag formiddag er selskapets nettside og Facebook-side nede.

PETTAH: Dagbladet er på plass i den muslimdominerte bydelen Pettah i Sri Lankas hovedstad Colombo. Video: John T. Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

- Muslimer behandles som mistenkte

Huset til familien er nå sperret av.

- De virket som gode personer, sier en nabo til Reuters.

- Han var kjent i området for å hjelpe de fattige med mat og penger. Det er utenkelig at hans barn kan ha gjort det. På grunn av det de har gjort, blir alle muslimer behandlet som mistenkte, sier naboen om faren, Mohamed Yusuf Ibrahim.

Sri Lankas muslimer, som utgjør knappe 10 prosent av befolkningen, er kommet i fokus etter angrepene, som krevde minst 359 liv - de fleste kristne som deltok i påskegudstjeneste. I nær tusen år har muslimer levd på Sri Lanka i fredelig sameksistens, som minoritetsbefolkning i et land der flertallet er singalesiske buddhister.

Nå frykter muslimer, som er en diskriminert gruppe i landet, hevnaksjoner.

Selvmordsbombere

Under en pressekonferanse i går fortalte landets viseforsvarsminister at mesteparten av selvmordsbomberne var velutdannede, og kom fra middelklassen eller øvre middelklasse.

En kilde nær familien sier til Reuters at den yngste broren, Ilham Ibrahim, åpent uttrykket ekstreme ideologiske syn og skal ha deltatt i National Thowheed Jamaths møter. Gruppa er mistenkt for å stå bak angrepene.

Da politiet i etterkant av angrepet rykket ut til familiens hus, skal Ilham ha detonert bomba som drepte ham selv, hans kone og deres tre barn, sier en kilde til Reuters.

Det har også vært andre meldinger om at Ilham skal ha vært selvmordsbomberen på Cinnamon Grand hotell. Hans kone har i disse meldingene blitt identifisert som personen som detonerte ei bombe da politiet ankom familiens hus.

TERROR: Kirker og hoteller var mål for et koordinert selvmordsangrep første påskedag på Sri Lanka. Nå skal overvåkningsbilder fra en av de katolske kirkene vise en av de mistenkte selvmordsbomberne. Video: St. Sebastians kirke Vis mer

- Hjernevasket

Storebror Inshaf Ibrahim (33), som eide en kobberfabrikk, skal ha vært selvmordsbomberen i frokost buffeten på Shangri-La hotell, skriver Reuters.

Inshaf var utad mer moderat i sine meninger, og skal ha vært kjent for å være sjenerøs med donasjoner til sine ansatte og de som slet i lokalområdet. Han var gift med datteren til en rik smykkeprodusent, og skal ikke ha hatt noe problemer med penger.

FABRIKK: Dette skal være kobberfabrikken til Inshaf Ibrahim. Foto: REUTERS/Thomas Peter
FABRIKK: Dette skal være kobberfabrikken til Inshaf Ibrahim. Foto: REUTERS/Thomas Peter Vis mer

Storebror Inshaf skal også ha jobbet for sin fars selskap.

En kilde i selskapet sier til The Telegraph at Inshaf hadde vært «helt normal» fram til rundt tre år siden, da han begynte å bli påvirket av sin yngre bror. Kilden mener lillebroren hjernevasket Ilham.

- Nylig ble han så nær Ilham og han ble dypt religiøs. Når han ble så nær sin bror, forandret han seg.