Krypdyrflom over grensa

Slanger, øgler og skilpadder smugles inn i Norge som aldri før. 1998 ble et rekordår i antall beslaglagte dyr. - Skremmende mange krypdyr holdes ulovlig, sier adm.dir. Edvard Moseid ved Dyreparken i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere er mellom 20 og 50 dyr blitt beslaglagt årlig. Rådgiver Øystein Størkersen ved Direktoratet for naturforvaltning sier at tallet for i fjor endte på nær 200. Det omfatter også fugler.

- Beslagene er bare toppen av isfjellet, sier Størkersen.

Blant de mange slangene som smugles, er det også slanger av kobratypen. Disse giftslangenes bitt kan være dødelig.

Tolldirektoratet offentliggjør ikke sine tall før 11. januar.

Offentlig ansvar

Den såkalte Tåkeskogen i Dyreparken er i det vesentlige befolket med slanger og iguaner fra politi og tollvesen.

- Siden i høst har vi i utgangspunktet sagt nei til å ta imot krypdyr, sier Moseid, fosterfaren til kjendissjimpansen Julius.

Spesielle eller utrydningstruede arter har Moseid og kolleger likevel klart å omplassere hos interesserte dyreparker. Andre må bøte med livet.

- Det er ikke bare å ta imot allslags krypdyr. Setter vi en krokodilleunge ut i en etablert gruppe, blir den middagsmat, sier Moseid.

Han sier at det er det offentliges ansvar å sørge for beslaglagte dyr, men Norge står uten et mottakssenter. Dyreparken har lenge tilbudt å stille med ekspertise og lokaler.

Ennå har de ikke fått ei krone i støtte.

Krim-slanger

Moseid sier at det fins seriøse aktører blant dem som holder krypdyr ulovlig, men at slangehold er urovekkende populært i kriminelle miljøer.

- Politi i flere distrikt har fortalt oss at slanger har blitt brukt til å vokte over partier med narkotika. Ingen tør å røre slangen, sier Moseid.

Kvelerslanger som kongeboa og tigerpyton ligger på smuglertoppen. I det siste har også amerikanske bånd- og rottesnoker fått økende og ulovlig utbredelse her til lands.

- Bøtene som gis er så lave at de ikke virker avskrekkende. I praksis er det umulig å påse at lovverket vi har blir fulgt, sier Moseid.

Det er forbudt å ta inn krypdyr til Norge, men om lag 500 allergikere har fått dispensasjon til å holde skilpadder. Sverige og Danmark har en mer liberal krypdyrpolitikk.

ØGLI: Parkleder Hans-Petter Westnes med en innsmuglet iguan.