Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krypskyttere har drept halvparten av Mosambiks elefanter

I løpet av de siste fem åra.

TRUET: Antallet elefanter minker stadig. I Mosambik er bestanden redusert med 48 prosent de siste fem åra, ifølge WCS. Foto: WWF/Netflix/AP/Scanpix
TRUET: Antallet elefanter minker stadig. I Mosambik er bestanden redusert med 48 prosent de siste fem åra, ifølge WCS. Foto: WWF/Netflix/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 2010 har elefantbestanden i Mosambik blitt halvert, opplyser amerikanske dyreorganisasjonen Wildlife Conservation Society (WCS) i dag.

I 2010 ble det anslått at det var 20 000 elefanter i det Sør-Afrikanske landet.

Nå skal besetningen være redusert med 48 prosent, til 10 300 dyr, ifølge WCS's undersøkelse, som er støttet av myndighetene i Mosambik.

- Korrupt En av årsakene til den dramatiske nedgangen er ifølge Alastair Nelson, som er WCS's direktør i Mosambik, at krypskyttere fra nabolandet Tanzania har tatt seg over grensa helt nord i landet.

- Hovedproblemet er styresettet. Området i nord er dårlig styrt, og preget av et underliggende nivå av korrupsjon. Politi og grensevakter i distriktet tar seg betalt, og noen av dem leier til og med ut våpnene sine, sier han til AFP.

Elefantenes støttenner selges til Asia, der de er svært ettertraktet som påstått vidundermiddel, statussymboler og ingredienser i tradisjonell medisin - eller som smykker.

Beslag av elfenben Ifølge The Guardian anslås det at det årlig blir drept 30 000 elefanter av krypskyttere i Afrika.

Organisasjonen Elephants Without Border mener det nå er 470 000 ville elefanter igjen på kontinentet - noe som er en nedgang fra flere millioner for ett århundre siden.

Den 14. mai i år opplyste politiet i Mosambik at de hadde beslaglagt 1,3 tonn elfenben fra elefanter og nesehorn. Dette skal ifølge The Guardians artikkel stamme fra 200 dyr, og skal være det største beslaget av ulovlige dyreprodukter i landet noen sinne.

En asiatisk mann ble pågrepet i forbindelse med beslaget, skriver The Guardian.

Truet med utryddelse I en undersøkelse som tidligere denne måneden ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science Advances, har forskere kartlagt status for verdens 74 største planteetere, med et nedslående resultat.

BESLAG: Den 14. mai i år opplyste politiet i Mosambik at de hadde beslaglagt 1,3 tonn elfenben fra elefanter og nesehorn. Foto: AFP PHOTO / MAPUTO PROVINCIAL POLICE / ISAIAS MANDLATE
BESLAG: Den 14. mai i år opplyste politiet i Mosambik at de hadde beslaglagt 1,3 tonn elfenben fra elefanter og nesehorn. Foto: AFP PHOTO / MAPUTO PROVINCIAL POLICE / ISAIAS MANDLATE Vis mer

«Kollaps av verdens største planteetere», kaller forskerne artikkelen de har publisert.

Av de ulike artene av blant annet elefanter, nesehorn, gorillaer, bisonokser, tapirer, flodhester, sebraer, kameler og vannbøfler er 60 prosent truet med utryddelse, konkluderer forskerne.

Krypskyttere utgjør en av de aller største truslene mot flere av de største pattedyra, mener forskerne, og viser til blant annet at nesehornet nesten er tryddet som følge av jakten på dens horn.

- Prisen for et horn fra nesehorn overstiger prisen på både gull, diamanter og kokain, skriver forskerne i den publiserte artikkelen.

Ble operert Det lever i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet.

Salg av horn og elfenben er ifølge The Guardian så utbredt at det er en av verdens mest utbredte forbrytelser, sammen med narkotika, våpenhandel og menneskehandel.

Dagbladet skrev før i dag om nesehornet Hope, som ble bedøvd og fikk hornet hogd av. Hun overlevde krypskytternes mishandling, og i forrige uke ble hun operert.

Fem hvite nesehorn Det finnes bare fem såkalte nordlige hvite neshorn igjen i verden: Tre i Kenya, ett i USA og ett i Tsjekkia.

Det hvite neshornet, som har overlevd i millioner av år, er dermed så godt som historie. Det er i ferd med å gå inn i historiebøkene, akkurat som dinosaurene, skriver The Guardian.

• Les også: Flere land har eksperimentert med bruk av droner for å avsløre krypskyttere i løpet av de siste årene.

STADIG FÆRRE: Det bor i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet. Foto: ANUWAR HAZARIKA/AFP/SCANPIX
STADIG FÆRRE: Det bor i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet. Foto: ANUWAR HAZARIKA/AFP/SCANPIX Vis mer

• Dagbladet har også  tidligere skrevet om Emile «The Boss» N'Bouke - en elfenbenshandler fra Togos hovedstad Lomé, som politiet mener står bak snikdrap på over 10 000 elefanter.

HÅP: - Hvis vi kan redde Hope og hun kan vende tilbake og få etterkommere, vil hun i sin levetid ha bidratt til at overlever, sier dr. Gerhard Steenkamp, veterinær ved Universitetet i Pretoria, til AP.Foto: Suzanne Boswell Rudham/Saving the Survivors via AP
HÅP: - Hvis vi kan redde Hope og hun kan vende tilbake og få etterkommere, vil hun i sin levetid ha bidratt til at overlever, sier dr. Gerhard Steenkamp, veterinær ved Universitetet i Pretoria, til AP.Foto: Suzanne Boswell Rudham/Saving the Survivors via AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!