Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Elefanter:

Krypskyttere har utradert 90 prosent av bestanden. Nå tror Tanzania de har funnet en løsning

Har mistet nesten 100 000 elefanter på 40 år.

I FARE: Reservatet Selous Game Reserve finner sted i sentrale deler av Tanzania, og har siden 2014 stått på listen over verdensarv i fare. Foto: NTB Scanpix
I FARE: Reservatet Selous Game Reserve finner sted i sentrale deler av Tanzania, og har siden 2014 stått på listen over verdensarv i fare. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Selous Game Reserve, et av Afrikas siste gjenværende ubebodde safariområder, har man over tid opplevd en dyster utvikling. I løpet av de siste 40 åra har nemlig elefantbestanden sunket med hele 90 prosent.

- Tanzania har blitt ekstremt hardt rammet av de siste krypskytterkrisene, som har rammet Afrika det siste tiåret, sier Bas Huijbregts i Verdens naturfond (WWF) til CNN.

Reservatet finner sted i sentrale deler av Tanzania, og har siden 1982 stått på UNESCOS verdensarvliste. Listen inneholder mer enn 1000 steder og betegnes som «arv av framstående universell verdi». Siden 2014 har reservatet også stått på listen over verdensarv i fare.

Blant norske steder på verdensarvlista finner vi Bryggen i Bergen, og Geirangerfjorden på Sunnmøre, ingen av dem betegnes som truet.

REDNINGSAKSJON: En elefant ble fanget i en understrøm i den sydlige delen av Sri Lanka. Et marinefartøy som var ute og patruljerte åtte nautiske mil fra Kokkuthuduwai oppdaget elefanten, og tilkalte enda et fartøy og dykkere. Sammen med lokale båter startet de en utfordrende redningsaksjon for å berge livet til den utmattede elefanten. Video: CNN Vis mer

Stor nedgang

Reservatet er større enn Sveits og har mer løver enn noe annet reservat, samt at det også rommer én av Afrikas største elefantbestander. Problemet er bare at dagens antall på 15 200 elefanter, står i sterk kontrast til bestanden for 40 år siden som var på hele 110 000, ifølge CNN.

Hovedgrunnen til nedgangen er krypskyttere, ifølge WWF. De hevder at elefantene jaktes i håp om å få tak i støttennene deres, som videre kan selges på det illegale markedet.

Minst 20 000 afrikanske elefanter blir drept av krypskyttere hvert år, hevder organisasjonen i en pressemelding. Og elfenben omsettes for milliarder av kroner.

- Vi har satt et ambisiøst mål om null krypskyting. Det er helt nødvendig om vi skal stanse den dramatiske krisen naturen er utsatt for, og sikre at framtidige generasjoner skal kunne oppleve elefanter og andre arter som lever i det fri, sier Margaret Kinnaird som leder koordineringen av WWFs internasjonale arbeid for ville dyr.

KRYPSKYTTERE: Minst 20 000 afrikanske elefanter blir drept av krypskyttere hvert år, hevder WWF. Foto: NTB Scanpix
KRYPSKYTTERE: Minst 20 000 afrikanske elefanter blir drept av krypskyttere hvert år, hevder WWF. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Løsningen

Men nå har Tanzania i samarbeid med WWF kommet opp med en mulig løsning på problemet: De har satt i gang tidenes største satellittmerking av landets gjenlevende elefanter.

Det betyr at de blir påført et halsbånd med satellittsender. Dette gjøres for at viltvoktere og myndigheter skal kunne følge bevegelsene deres. Videre kan de identifisere trusler som oppstår, skriver WWF.

Utfordringer

Om elefantene skulle dø ut vil det også by på økonomiske utfordringer for Tanzania. Reservatet håver nemlig inn penger på turisme.

I New York Times ble det beskrevet som et sted hvor man kan gli langs innsjøene, mens man observerer dyrene som lever i reservatet. Der kan man blant annet få øye på sebraer, sjiraffer og gaseller.

- Det er en viktig inntektskilde for Sør-Tanzania. Det er et stort potensial for turisme der, sier Huijbregts.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!