Krypskytternes nye feige taktikk: Heller cyanid i elefantenes drikkevann

Forsyner seg med elfenbenet etter at elefantene dør av forgiftning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sommer ble det oppdaget at krypskytterne i Hwange nasjonalpark i Zimbabwe benyttet seg av en ny taktikk.

Elefanter blir cyanidforgiftet når de drikker av vannhullene i nasjonalparken, som også er et yndet turistmål. Krypskytterne forgifter drikkevannet til elefantene, som etter kort tid dør av det giftige stoffet.

Krypskytterne har dermed en enkel jobb med å forsyne seg med det verdifulle elfenbenet, mens den giftige elefantskrotten blir liggende igjen til ådseletere - som også blir rammet av cyaniden.

Verdifullt elfenben Myndighetene i Zimbawbe har tidligere opplyst at omlag 90 elefanter er drept på denne måten, men den engelske avisa Telegraphs Afrika-korrespondent melder at lokale jegere, som holder seg innenfor loven, har et helt annet tall. Hele 300 elefanter skal være cyanidforgiftet. Dette er det mest alvorlige angrepet på elefanter i det sørlige Afrika på 25 år.

- Vi kunne ikke tro våre egne øyne, sier en av jegerne, som ønsker å være anonym. Vi trodde først at elefantene hadde blitt skutt, det var for mange som hadde tørstet eller sultet i hjel.

Zimbabwe har en av Afrikas største elefantpopulasjoner  med 80 000 dyr. Omlag halvparten av disse lever i Hwange, der de i utgangspunktet skal være trygge for illegal jakt. I 2011, skriver Telegraph, ble 17 000 elefanter drept i Afrika på grunn av jakt etter «det hvite gullet».

Støttennene til de cyaniddrepte elefantene går for 3000 kroner i den lokale landsbyen, men prisen eksploderer i det internasjonale markedet der et par elfenbensstøttenner kan gå for 100 000 kroner.

- Gjør alt vi kan Saviour Kasukuwere, Zimbabwes miljøvernminister, er bekymret for situasjonen, selv om han ikke bekrefter Telegraphs opplysninger om 300 cyaniddrepte elefanter.

- Vi har oppdaget 81 skrotter i Hwange nasjonalpark, de ble drept da sikkerhetsstyrker var opptatt med valget 31. juli. De fleste av elefantene er drept av krpyskyttere som benytter seg av cyanidforgiftning. Krypskytterne har invadert dyrereservatene på jakt etter støttenner og elfenben.

- Situasjonen er bekymringsfull og vi gjør alt i vår makt for å stoppe krypskytternen hensynsløse ødeleggelse av dyrelivet, sier Kasukuwere til Reuters.

CYANIDFORGIFTET: Cyanid som i utgangspunktet ble brukt i gullgraving spres nå i drikkevannet i nasjonalparken Hwange. Denne gangen i jakten på det hvite gullet. Foto: AP
CYANIDFORGIFTET: Cyanid som i utgangspunktet ble brukt i gullgraving spres nå i drikkevannet i nasjonalparken Hwange. Denne gangen i jakten på det hvite gullet. Foto: AP Vis mer