STORMEN: Donald Trump kom med noen korte kommentarer under en fotoseanse militærledere og deres ektefelle i Det hvite hus. Hva det betyr, vil tiden vise. Video: CNN Vis mer

Kryptisk Trump-kommentar vekker oppsikt: - Kanskje det er stille før stormen

Presidenten ville ikke utdype kommentaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en fotoseanse med militærledere og deres ektefeller før en middag i Det hvite hus, kom Trump med en kryptisk kommentar som har vakt oppsikt, skriver CNN.

- Dere vet hva dette representerer? Kanskje det er stillheten før stormen, sa Trump.

Da journalistene som var til stede ville vite hva Trump mente, svarte han: «Det kan være stillheten, stillheten før stormen».

Da fikk Trump spørsmål om denne stormen han snakket om var Iran eller IS.

- Vi har de beste militærfolkene i dette rommet, det kan jeg si dere. Og vi kommer til å ha en flott kveld. Takk for at dere kom, sa Trump.

Journalistene ga seg ikke og ba nok en gang om svar på stormens innhold.

- Det kommer dere til å finne ut, sa Trump.

Se situasjonen i videoen øverst i saken.

- Ikke levd opp til avtalens ånd

De kryptiske kommentarene kommer samme dagen som Det hvite hus annonserte at Donald Trump kommer til å kunngjøre sin beslutning om atomavtalen med Iran de kommende dagene.

Washington Post siterer kilder tett på Det hvite hus' Iran-strategi, som sier at Trump mener avtalen ikke er i USAs interesse, og at han vil holde en tale om dette, trolig torsdag 12. oktober.

Trump vil med det sende saken videre til Kongressen.

Det vil i så fall være det første skrittet i en prosess som vil kunne føre til at USA gjeninnfører sanksjoner mot Iran, noe som igjen kan føre til at atomavtalen som begrenser Irans atomprogram, vil kunne rakne.

- De har ikke levd opp til avtalens ånd. Det iranske regimet støtter terrorisme og eksporterer vold og kaos i hele Midtøsten, sier Trump til nyhetsbyrået AFP.

«Kjeltringstat»

Under sin aller første tale til FN i september, inkluderte Trump Iran på lista over land han karakteriserer «kjeltringstater».

Iran er et korrupt regime forkledd som et demokrati, sa Trump.

- De er et økonomisk utarmet regime. De eksporterer vold, massakre og kaos, sa Trump, som i samme åndedrag kalte atomavtalen med Iran «pinlig».

Atomavtalen mellom Iran på den ene siden og USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland på den andre siden, ble undertegnet i 2015.

Avtalen innebærer internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot at de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.

Under en høring i Senatet tirsdag sa forsvarsminister Jim Mattis at en atomavtale er i USAs interesse, og indikerte dermed at landet bør beholde avtalen.

Testoppskyting

Irans nyutviklede Khorramshahr-missil ble avduket av den iranske revolusjonsgarden i september. Missilet har angivelig en rekkevidde på 2.000 kilometer og kan nå store deler av Midtøsten, inkludert Israel.

TV-bilder viste en testoppskytning av missilet. Iranske myndigheter uttalte da at de «snart» ville gjennomføre en test.