SKYHØY RISIKO: Kryptovalutaer kan gi høy gevinst, men risikoen er skyhøy. Foto: NTB Scanpix
SKYHØY RISIKO: Kryptovalutaer kan gi høy gevinst, men risikoen er skyhøy. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kryptovaluta: Høy gevinst - skyhøy risiko

​Kjøp av ny kryptovaluta kan være komplisert og krever grundig analyse, men kan gi raske gevinster på flere hundre prosent.

(Finansavisen:) Mens bitcoinkursen fortsatt er ned med over 40 prosent fra rekorden i desember, fortsetter mange kryptoemisjoner (ICOer) å gi store gevinster, skriver Finansavisen.

Typisk venter investorene en avkastning på 200-300 prosent, frem til de nye digitale myntene blir tilgjengelige for handel på anerkjente kryptobørser, ifølge konsulenten Diana Vu i ioVentures.

Burde forstå

De som er interessert i å delta i slike transaksjoner har imidlertid mye å velge imellom, og med navn som Mysterium, Waves og Basic Attention er det lett å bli forvirret.

- Det er ekstremt viktig først å ha en solid grunnforståelse av blokkjedeteknologi, hevder adm. direktør Jason Cohen i kryptoselskapet Big Data Block, ifølge avisen.

- Du burde dessuten ha en del erfaring med kryptoinvesteringer, slik at du har en viss ide om hva som vil bli godt mottatt i markedet.

Særlig viktig

Cohen, som ifølge Finansavisen selv planlegger en ICO, mener nye digitale valutaer må være basert på fornuftig bruk av blokkjedeteknologi for å ha livets rett.

- Dersom forretningsideen er god, er det neste spørsmålet hvor mange konkurrenter prosjektet har, fortsetter han.

- Teamet er også svært viktig, og en ICO-investor burde kunne granske kjernegruppens bakgrunn og forsikre seg om at den klart har evne til å realisere sine planer.

Cohen påpeker at kvaliteten på eksterne rådgivere også burde vurderes, og at det er et pluss om store, institusjonelle investorer deltar.

Gransk forretningsideen

- Les gjennom prosjektets «white paper» noen ganger, for å være sikker på at forretningsmodellen og teknologien er solid, råder Big Data Blocks toppsjef, ifølge avisen.

- Dessuten må man se på finansieringsstrukturen: Dersom de allerede har solgt mange mynter i forkant av ICOen og med et stort avslag, er det fare for at valutaen dumpes, når den noteres på kryptobørsene.

Cohen påpeker videre at prosjektets markedsverdi burde være realistisk og fortjent, basert på ICO-kursen og antallet mynter som blir i omløp.

Et viktig spørsmål blir dermed om antallet mynter som selges er ubegrenset eller forhåndsbestemt.

Regulert i enkelte land

- Spiller det noen rolle i hvilket land ICO-prosjektet er basert?

- Ja, dersom dette påvirker hvor lett det er å finne informasjon om teamet, svarer Cohen.

- For å unngå å bli svindlet, er det dessuten viktig at prosjektet er godt i gang: Jo lenger de har kommet, jo mindre er sjansen for at dette bare er et «white paper» uten noen reell substans.

Kryptogründeren viser til at reglene for ICOer varierer fra land til land, og at USAs finanstilsyn har stanset enkelte transaksjoner og krevd at investorene fikk tilbakebetalt sine innskudd.

- I andre land kan det være vanskeligere å få refundert penger, og dersom noen stikker av med ICO-kapitalen, kan det bli vanskelig å spore dem opp, tilføyer han.

Lytt til ekspertene

Amerikanske ICOer kan stille krav om at investorene er «accredited», med en nettoformue på minst en million dollar eller en årlig inntekt på minst 200.000 dollar.

- Samtidig begrenser selskapet ofte hvor mye hver enkelt person kan investere i ICOen, ettersom det ønsker å få inn så mange folk som mulig, utdyper Cohen.

- Dette taket løftes typisk i en tidligere «pre sales»-fase, hvor velstående personer kan kjøpe for langt mer.

For øvrig anbefaler Cohen at man lytter til hva ledelsen kommuniserer, samt hva eksperter og folk på forumene sier om prosjektet. Han viser til bloggere som Ian Balina, som spesialiserer seg på å vurdere ICOer. Andre tjenester – som nettsidene icodrops, icoalert og icostats – gir informasjon om nært forestående og nylig gjennomførte ICOer.

Når du har bestemt deg for hvilken ICO du vil delta i og hvor mye som skal investeres, blir det neste steget å gjennomføre selve kjøpet.

Kjøpes med krypto

Dette er en litt komplisert prosess, dersom du ikke allerede eier kryptovaluta.

ICOer godtar vanligvis ikke tradisjonell valuta som betalingsmiddel, så du må skyte inn digital valuta som ethereum eller bitcoin. Det første steget er derfor å sette opp en digital lommebok for slike mynter. Coinbase er populær, ettersom du kan bruke bankkort til å gjøre innskudd.

- Deretter burde du åpne en annen digital lommebok som bruker det samme grunnleggende systemet som ICOen, for eksempel Ethereum, forklarer Cohen, ifølge Finansavisen.– MyEtherWallet er definitivt et populært valg, men dersom ICOen bare aksepterer bitcoin som betaling, må du ha en bitcoin-lommebok.

Til slutt bruker du denne lommeboken til å overføre den relevante digitale valutaen til ICO-selskapets konto.

Andre økonominyheter:
Meglerhus: Ikke lenger «kjøp»
- Jeg er jernmannen som bare fyker rundt og leverer penger ​

​​