Kryptovaluta slik vi kjenner det kan bli forbudt

Et internasjonalt regelverk som krever at all kryptovaluta må være sporbar for å være lovlig, diskuteres allerede.

SPORBAR? Bitcoin er i dag delvis sporbar, men det jobbes iherdig for å øke anonymiteten. Alt kan imidlertid endre seg hvis internasjonale myndigheter får på plass et regelverk som krever full sporbarhet for alle transaksjoner. Foto: Jack Guez / AFP Photo
SPORBAR? Bitcoin er i dag delvis sporbar, men det jobbes iherdig for å øke anonymiteten. Alt kan imidlertid endre seg hvis internasjonale myndigheter får på plass et regelverk som krever full sporbarhet for alle transaksjoner. Foto: Jack Guez / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I oktober ble hvitvaskingsloven i Norge utvidet til også å gjelde kryptovaluta.

Det vil i praksis si at hvis du kjøper Bitcoin via en norsk bank eller børs, er banken eller børsen pliktig å slå alarm hvis de mistenker noe kriminelt.

Kryptovaluta er en samlebetegnelse på digitale valutaer, som kjennetegnes av tre ting:

  • Kryptovaluta har ingen sentral forankring (norske kroner støttes av den norske stat og sentralbanken). De er desentraliserte i et enormt nettverk.
  • De er anonyme i motsetning til andre digitale betalingsmetoder. Betaler du med kredittkortet ditt eller via Vipps, vet banken når og hva du kjøpte. De kan også melde det videre til myndighetene hvis de mistenker at noe kriminelt har skjedd. Slik fungerer anonymiteten i Bitcoin.
  • De er unike og kan ikke kopieres. Sender noen deg en musikkfil, kan avsender fortsatt spille den av - og du kan kopiere den videre. Kryptovaluta ligner mer på en fysisk vare, flere kan ikke bruke «den samme» unike mynten.

Umulig med innsyn

Hvitvaskingsloven gjør det mer komplisert for kriminelle å skjule hvitvasking, terrorfinansiering og kjøp av ulovlige varer og tjenester, men allerede mener eksperter at lovverket ikke er strengt nok.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer