Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kryptovaluta-stuntet på Everest ble omtalt som suksess. Så kom de rystende detaljene

Sosiale medier-gigant skulle plante kryptovaluta på verdens høyeste fjell.

DØDSFALL: Denne promovideoen slapp ask.fm 17. mai i år. Der utfordrer de folk til å hente harddisken med kryptovaluta som deres ekspedisjon la igjen på Mount Everest. Tre dager før hadde en av sherpaene deres forsvunnet. Video: Ask... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sosiale nettverket Ask.fm har lenge vært kontroversielt, fordi mange mener det har vært en arena for mobbing og har ført til selvmord. Konseptet går ut på at du anonymt kan stille spørsmål og svare andre brukere på nettstedet.

Det har blitt et av verdens ti største sosiale nettverk, men deres siste publisitetsstunt gikk alt annet enn bra.

Ask.fm skal nemlig lansere sin egen kryptovaluta og skulle først sette i gang en såkalt Initial Coin Offering (ICO), som gir utviklerne kapital og investorer mulig gevinst når valutaen kommer på markedet.

Everest-stunt

I den anledning hadde de planlagt et luftig og meget risikabelt stunt. Stuntet var rett og slett skapt for å spille på en av kryptovalutaens mest populære overbevisninger om «til månen» - tanken på at prisen på valutaen vil skyte til værs og gjøre eierne steinrike.

Derfor skulle Ask.fm sende fire ukrainske kryptovalutaentusiaster så nærme månen man kommer her på jorda, nemlig til verdens høyeste fjell, Mount Everest (8848 m.o.h.). Der skulle de grave ned en harddisk med kryptovalutaen til en verdi av 50 000 dollar (406 000 kroner).

GJEMT: Her blir en harddisk med selskapets nye kryptovaluta plassert på toppen av Mount Everest. Skjermdump: ask.fm
GJEMT: Her blir en harddisk med selskapets nye kryptovaluta plassert på toppen av Mount Everest. Skjermdump: ask.fm Vis mer

Det gikk ikke smertefritt, selv om det sosiale nettverkets egne meldinger først ga inntrykk av at det hele var en enorm suksess. Klatrelaget med de fire entusiastene, som også var svært erfarne klatrere, nådde nemlig toppen 14. mai i år.

Rystende detaljer

På veien ned, og etter hvert som tida gikk, ble det avslørt rystende detaljer om turen. Blant annet et dødsfall.

«Selvfølgelig var det problemer. To karer ble sittende fast på over 7000 meter uten oksygen i reserve. I de ekstreme temperaturene og uten muligheter til å bevege seg nedover, måtte de på dag to be om et helikopterlag for å redde dem ned. Nå er de begge trygge og får behandling.» het det i en pressemelding sendt ut av Ask.fm til Financial Times i 17. mai-uka.

Pressmeldinga kom bare timer etter nyheten om at den berømte japanske klatreren Nobakazu Kuriki døde under sitt åttende forsøk på å nå toppen. Han var den tredje som døde på verdens høyeste fjell så langt i mai.

Skrøt av stuntet

17. mai slapp Ask.fm selv en promovideo der de kunne skryte av stuntet. Der oppfordret de kryptoentusiaster til å gå og lete etter den digitale valutaen de nå hadde lagt igjen på fjellet med beskjeden: «hvis dere er modige nok».

Dagen før promovideoen ble sluppet ble det kjent at en av deltakerne, Taras Pozdnii, hadde blitt skadd. Han ble snøblind, og fikk frostskader på fem fingre og to tær. I tillegg hadde han gått ned ti kilo på ekspedisjonen.

Men det var noe ved fortellingen som skurret. Nærmest samtlige som klatrer Mount Everest er avhengig av sherpaer, lokale innbyggere med svært god toleranse for klimaet og høydene, som guider eller som bærere.

Bare to kom tilbake

Også turfølget til Ask.fm hadde med seg tre sherpaer på turen. Bare to av dem kom tilbake, noe Ask.fm aldri nevnte i noen av sine opprinnelige pressemeldinger.

Det var Financial Times som først kunne avsløre at den svært erfarne Lam Babu Sherpa aldri kom ned igjen fra fjellet. Han har vært på Mount Everest en rekke ganger før.

Da klatrerne nådd toppen, slo nemlig det lunefulle Everest-været om og ble verre. De fire ukrainerne kom seg ned, men ikke Lam Babu Sherpa. Han er nå savnet og antatt død etter flere mislykkede leteaksjoner på Mount Everest.

- Ekspedisjonen gikk ikke som planlagt, heter det i en uttalelse fra ask.fm i forrige uke, etter flere av de første rapportene.

Reddet kineser

Selskapet har vært kritisk til flere mediers dekning av saken, og har selv undersøkt hendelsen nøye.

- Laget og de tre sherpaene nådde toppen av Mount Everest, men måtte raskt komme seg ned da forholdene ble verre. De tre sherpaene havnet bak de andre, som prøvde å komme seg unna været som ble dårligere, heter det i uttalelsen.

På vei ned møtte også klatrelaget på kineseren Saber Liu, som var alene i dårlig forfatning. Den kinesiske klatreren manglet øyebeskyttelse, hadde en ødelagt oksygentank og hadde mistet en hanske. Gruppa fikk imidlertid klatreren til den øverste campen på fjellet.

- Jeg vil si takk for dere hjelp. Uten den ville jeg blitt etterlatt der for alltid, skrev Liu i en melding til ask.fm-teamet etter ekspedisjonen.

- Vanskelig å forstå

Ifølge selskapet som arrangerte turen ble det ikke oppdaget før dagen etter at sherpaen var savnet. Flere har oppgitt at sherpaen skal ha utviklet kraftig snøblindhet som følge av UV-strålingen fra sola, som også reflekterer i snøen, og at dette skal ha ført til at han gikk seg bort.

Den erfarne klatreren Alan Arnette, som hvert år dekker Everest-ekspedisjoner, mener dødsfallet kan ha vært unngått.

- Jeg synes det er vanskelig å forstå hvordan den 45 år gamle sherpaen utviklet snøblindhet og at ingen var i stand til å hjelpe ham, skriver han på bloggen sin.

Fem personer har omkommet i Everest-ekspedisjoner i år, sesongen for å klatre Mount Everest er som regel på i underkant av en måned fra rundt slutten av april/begynnelsen av mai. Ingen får klatre verdens høyeste fjell etter 1. juni.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media