Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kryss grensa- spar penger

ÅRJDNG (Dagbladet): Skal du virkelig gjøre en spareinnsats på husholdningsbudsjettet kan Sverige være løsningen. Dagbladet tok turen rett over grensa for å sjekke prisene, og der traff en vi en glad handlegjeng fra Iladalen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 kroner koster det pensjonistene fra Iladalen eldresenter i Oslo å busse over grensa til tettstedet Årjäng i Sverige. Det er penger som raskt er spart inn når innkjøpene er gjort.

For en kilo kjøttdeig betaler Eilisif Østbakken og reisefølget hennes 36 kr. Hos Rimi, som du kan se av tabellen ved siden av, er kiloprisen 64,90. Det er 29 kroner spart. En kilo indrefilet får du til en Sverigepris på 134 kr. Det er 105 kroner billigere per kilo enn Rimi-prisen vi får opplyst.

Mer varer

Nytt av året er at du kan ta med deg varer til en verdi av 2000 kroner hjem igjen hvis du har vært på dagstur i Sverige.

Blir du borte over natta kan du ta med deg varer hjem for 5000 kroner. Husk at kvoten du handler med tobakk og alkohol inngår i dette.

- Vi reiser til Årjäng i hvert fall annenhver måned, det har vi gjort i fire år, forteller reiseleder Thordis Faye-Hansen. I spissen for 39 Ila-pensjonister har hun tatt den drøyt ti mil lange reisen fra Oslo nok en gang. Reisefølget kjøper billig kjøtt, litt tobakk og noen flasker vin, men mest av alt handler det om å ha en fin tur.

- Jeg kjøper aldri kjøtt hjemme i Oslo, forteller Ann-Mari Støa. Vi treffer henne i ferd med å bestille både kjøttdeig og karbonadedeig. En reisevenn går videre med en svær fin steik, plukket ut med sikker mine etter et langt liv i kokkekunsten.

Gratis lighter

- Her kjøper jeg fem pakker tobakk for 223 kroner. Hjemme i Oslo koster det 345 kroner, sier fru Harris da vi treffer henne over en kopp kaffe.

- Jeg får dessuten en gratis lighter med på kjøpet her i Årjäng, forteller fru Harris som kom til Norge fra Cardiff i Wales for 51 år siden.

Reisevenninne Judith Rekstad fristes også til å handle, både godt og billig kjøtt, en flaske portvin og selvsagt noen pakker røyk.

- Jeg har vært med på disse turene i tre år. Noen ganger tar jeg med meg flesk hjem, andre ganger en flaske portvin, forteller Judith.

Kjøtt

For det er kjøtt, alkohol og tobakk som er det nordmenn virkelig sparer på når de reiser over kjølen for å handle. Brødrene Jon og Kjetil Dalby jobbet tidligere ved Svinesund, men for to år siden sa de farvel til farens butikk lenger sør ved grensa og startet eget kjøttmarked like ved Årjäng. I dag omsetter de for rundt 30 millioner kroner i året, og det er nordmenn som legger 95 prosent av pengene i kassa.

- Vi har jevnt stor trafikk her, men det er lørdag som er handledagen for de fleste, forteller Jon Dalby.

Det er dagen prisbevisste nordmenn kommer for å handle så det virkelig monner på husholdningsbudsjettet.

Milliardrekord

På Systembolaget i Årjäng er det lange køer den dagen vi er på besøk. De to eneste som ser svenske ut synes det tar lang tid å få øl.

- Nordmenn handler sherry, whisky og konjakk, dessuten går det mye vin, smiler ekspeditør Margaret Johanson.

Så mens svenskene reiser til Norge for å lage reportasjer fra Nordens Kuwait, drar vi på handletur til dem. Hvis det går som Handels- og Servicenæringens Hovedorgansisasjon tror, kommer vi til å legge igjen rekordmange fem milliarder oljekroner i svenske butikker i 1997.