Kryss inn en kvinne

Den nye valgloven kan føre til at det blir færre kvinner i kommunestyrene, frykter professor Ottar Hellevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LIKESTILLINGSSENTERET TROR

og håper på det motsatte. De har satt i gang en kampanje for å få velgere til å sette kryss ved navnet til kvinnelige politikere når de går til valgurnene på mandag. Slik håper de at norske kommunestyrer vil få flere kvinner.

- Vi tror kvinneandelen kan nærme seg 40 prosent, sier kampanjeleder Eyrun Thune ved Likestillingssenteret.

I DAG ER DET 34 PROSENT KVINNER

i kommunestyrene. Men hele tre av fire listetopper er menn. Det er altfor mange, mener Likestillingssenteret. Thune tror at den nye valgordningen kan slå positivt ut fordi det ikke lenger vil være mulig å stryke navn på lista. Ved årets valg kan man bare sette kryss, og dermed gi positive stemmer til de man vil ha inn i styre og stell.

Professor i statsvitenskap, Ottar Hellevik, er mer pessimistisk.

Hans undersøkelser viser at kvinner taper jo mer velgerne får rette på stemmeseddelen.

- En har ønsket å styrke velgernes innflytelse, men det kan være negativt for kvinnerepresentasjonen, fordi det er partiene som har gått i bresjen for å få kvinner inn, sier Hellevik.

Han tror kvinner kommer dårligere ut fordi folk helst stemmer på folk som er kjente og som har vært lenge i politikken. Og det er som regel menn.

- Men nå blir det jo slutt på strykingen?

- Jeg tror ikke det har noen spesiell betydning for kvinnerepresentasjonen, sier Hellevik.

Han er mer opptatt av at den nye valgordningen gir partiene mindre innflytelse over hvem som kommer inn i de folkevalgte organene. Dermed overlater man mer til velgerne.

VALGFORSKER MARCUS BUCK

ved Universitet i Tromsø tror det dette kan slå begge veier. Han peker på at det som regel var kvinner som ble strøket fra valglister, og tror at færre bruker muligheten til å rette på valgseddelen når det kommer nyordninger.

- Vi vet at det tar tid før en ny valgordning setter seg. Dessuten vil aksjoner få større effekt enn før, fordi de ikke vil få noen motvekt fra strykekampanjer, sier Buck.

Kommunalminister Erna Solberg (H) tror den ny valgordningen kan øke rekrutteringen av kvinner fordi det blir slutt på stryking. Men hun vil ikke spå om årets valg vil gi flere kvinner i kommunestyret.

- Jeg har alltid krysset av for kvinner på listene. Og det at vi bare kan gi plusstemmer, tror jeg få betydning for rekrutteringen av kvinner, sier hun.

TA STILLING: Venstres <font face='verdana, arial, helvetica, sans-serif' size='-2'><a href='http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/09/15/378512.html'>Jennie Johnsen</a></font> mener det er viktig at velgerne bruker stemme seddelen sin aktivt for å få inn dem de vil. Dermed kan vi få inn flere kvinner, mener hun.